Oijnk! en buitenspelen | Kliknieuws
Logo kliknieuws.nl/stadskrantveghel
Column Hans van der Wijst

Oijnk! en buitenspelen

  •   keer gelezen   Column

Van kinderen die spelen in de modder, naar varkens, naar actievoerders die op de Veghelse Markt protesteren tegen ‘varkenswinkel’Oijnk! Een ogenschijnlijk onsamenhangend verhaaltje…

Als kind speelde ik vroeger graag koiboj en indiejaantje. Liefst koiboj, want dat waren ‘de goeien’. Dachten we in die tijd… Tv-series als The high Chapparal en Bonanza bevestigden dat beeld. Buck, Manolito, Little Joe, het kon me niet schelen wie ik mocht zijn, als ik maar chagrijnige indiejaanen kon ‘omleggen’. Je keek namelijk nooit vrolijk als je indiejaan moest spelen. Bovendien was kojbojschieten (’pauw-pauw’) véél eenvoudiger dan gehannes met zelfgemaakte pijl en bogen. Ook het lipgetrommel voor de noodzakelijke indianengeluidjes was in ónze westernkringen niet populair.

Aan dat cowboy en indiaantje spelen moest ik denken toen ik een prachtige foto van Jeroen Appels tegenkwam. Daarop zie je hoe kinderen in het Speelbos in Uden heerlijk ín en mét water en modder spelen. Samen nat en smerig worden. Zoals het bedoeld is. Tenminste, als je ouders hebt die dat snappen. In gedachten zag ik mezelf als kind ook weer lekker vuilakken in de natuur om ons heen. Mijn ouders begrepen dat perfect. Wel gevolgd door stevige poetsbeurten. Buiten de grootste vuiligheid eraf met een emmer lauw water, vervolgens rechtstreeks door naar de douche. ‘s Winters was het regime wat coulanter en vormde de onverwarmde garage de eerste halte.

Op dit moment maak ik een mogelijk verrassende overgang richting varkens. Wie echter goed kijkt naar modderende kinderen ziet de nodige overeenkomsten met die krulstaarten. Helaas mogen zíj zelden in de modder spelen. Daarom snap ik ook wel dat er maatschappelijk steeds meer protest komt tegen de volstrekt tegennatuurlijke bio-industrie. Zelfs Veghel kreeg ermee te maken afgelopen zondag. Wel op een verkeerde manier. Vind ik. Ga ik uitleggen.

Cowboy en indiaantje spelen is achterhaald door de tijd. Scholing heeft duidelijk gemaakt dat juist de indianen de ‘goejen’ waren. Alleen al omdat ze niet zómaar op dieren jaagden zoals de meeste kolonisten, maar slechts schoten wat ze nodig hadden én…zo’n beetje álles van het dier gebruikten. Eigenlijk wat ze bij varkenswinkel Oijnk! in de Kalverstraat ook doen. Dat alles-gebruik laten zien. Het zou de zestien activisten gesierd hebben als ze hun protest gericht hadden tegen ‘vleescowboys’ in Meierijstad in plaats van een kleine ondernemer. Best laf eigenlijk. En mogelijk verbeterpunt voor Oijnk!-eigenaar Marcel Berkvens? Zoveel mogelijk van zijn varkens lekker in de modder laten spelen. Buiten!…

Meer berichten