Zorgvraag | Kliknieuws
Logo kliknieuws.nl/stadskrantveghel
<p>Kerst in huize Van der Wijst.</p>

Kerst in huize Van der Wijst.

Column Hans van der Wijst

Zorgvraag

  •   keer gelezen   Column

Al twintig jaar zit er bij mij jaarlijks één columnpje tussen waarin ik consequent in herhaling val. Weliswaar zoveel mogelijk in andere woorden, maar qua grondtoon hetzelfde. Altijd ergens in de donkere dagen voor Kerstmis. Wanneer ik op mijn donkerst ben. Iedere keer waarschuw ik kerstliefhebbers daar netjes voor: Vooral niet verder te lezen! Doe ik ook deze keer. Ga vooral genieten van úw kerstvooruitzichten, en straks van úw kerstfeestje!

In mijn kringen wordt wel eens voorzichtig gevraagd of het richting de kerst in huize Van der Wijst wel te harden is. Ja hoor. Mijn vrouw is al ruim veertig jaar op de hoogte van mijn afkeer van het gedrocht dat het kerstfeest in mijn ogen geworden is. Zij kan daar perfect mee omgaan, naait lekker haar eigen kerstnaad en brengt het huis ondanks tegenwerpingen in een sfeer waarin we beiden onze gang kunnen blijven gaan. Ik roep al decennia het liefst op vakantie te willen, die laatste twee weken van het jaar. Werd slechts één keer gehoord. Was geen succes. Uit liefde accepteerde ik die uitkomst. Dit jaar dacht ik vanwege COVID-19 trouwens geen seconde aan weggaan, maar het blijft sluimeren.

Helemaal omdat we door de commercie steeds lánger murw geslagen worden. Al vóór de zomervakantie liggen er kerstspullen in winkelschappen. Nota bene tijdens líchte dagen. Langzaam maar zeker verovert de Amerikaanse wansmaak onze geesten. Vind ik. Let op: Sinterklaas gaat het uiteindelijk afleggen tegen de kerstman! Black (?) Friday kwam, werd black week en wordt black month als het vaccineren tegen COVID-19 pas diep in 2021 kan worden afgerond. 2020 was namelijk een black year. Dus wordt 2021 het jaar van het ‘inhalen van alles dat we hebben moeten missen’... Koren op de molen voor marketingvolk. Nóg meer kerstreclamediarree.

Momenteel bespeur ik spontane allergische reacties bij mezelf vanwege alle lekker makende spotjes die supermarkten honderden keren per dag over ons uitstorten. Ook het massaal negeren van corona-afspraken om maar spullen, eten en drinken (véél meer dan nodig) in te slaan veroorzaakt jeuk bij mij. En dan dat badinerende ‘Heb tijdens de kerstdagen extra aandacht voor elkaar’. Dat moet je nondeju het hele jaar hebben! U begrijpt mijn zorgen?...

P.s.
Zorgvraag: Een corona-ontkenner met ernstige coronaklachten, een vuurwerkbommengooier mét (of zonder) wat afgerukte vingers en iemand met hartfalen arriveren tegelijkertijd op de eerste hulp. Er is maar één dokter beschikbaar. Wie wordt níet geholpen? Antwoord: de zorg.

Meer berichten