Auteur-ine | Kliknieuws
Logo kliknieuws.nl/stadskrantveghel
Foto:
Column Hans van der Wijst

Auteur-ine

  •   keer gelezen   Column

U weet wat er gebeurt als u een flink eind gaat wandelen? Tuurlijk. Dan komen er stofjes vrij als endorfine, serotonine, dopamine, oxytocine zult u zeggen. Klopt! Wie is er níet op de hoogte van de chemische stofjes in je hersenen die je gelukkig (kunnen) maken? Ik ben er sinds enige tijd achter…zeg maar vanaf maart 2020…dat flinke wandelingen bij mij steeds vaker een víjfde stof activeren. Nog niet wetenschappelijk bewezen. Zelfs niet onderzocht trouwens, maar bij míj komt het vrij. Zeker weten. En hoe! Ik noem het voor het gemak maar even auteurine. Die andere vier eindigen tenslotte ook op …ine.

Voor mij als stukjesschrijver is het een handig stofje. Ik ga een eind wandelen, zie, hoor, ruik, voel en proef van alles, auteurine komt vrij en pats…column! Staat binnen no time op papier. Uiteraard met een zo positief mogelijke insteek, want…en dat was ik vergeten te schrijven…dat is wat auteurine met je doet: zo pósitief mogelijk kritisch zijn. Heerlijk stofje! Moet u ook eens proberen ‘vrij te krijgen’. Misschien dat een voorbeeld nóg meer duidelijkheid schept.

Ik kom wekelijks in het zich aardig ontwikkelende bos rondom het waterwingebied langs de Erpseweg. Vooral met onze leasehond die daar tegen alle regels in (excuses daarvoor) toch even lekker los mag gaan. Onlangs begon Bosgroep Zuid-Nederland daar in opdracht van Brabant Water kapwerk uit te voeren. Voorheen zou daar gewoon mee begonnen zijn, nietsvermoedende wandelaars in verbijstering achterlatend. Nu niet! Het Bosgroepvolk heeft blijkbaar communicatiecursussen gevolgd en niette op diverse bomen blaadjes: ‘Wij werken hier aan een gezond, veilig en gevarieerd bos’. Je zíet een slagveld, leest die boombrief en snapt metéén waarom de mooiste, dikste bomen gerooid zijn. Ziek, rot, zwak, misselijk, es, gevaar voor wandelaar en waterwinputten. Je bekijkt de enorme stompen, constateert als leek niets ongezonds of qua plek iets gevaarlijks, maar begrijpt nu de vooruitziende blik van die Bosgroepers wél. De auteurine kwam met bakken vrij.

Dat spul zorgde ook voor een terugblik naar een BD-artikel over twee IVN-ers: Rini Kerstens (Erp) en Ton Hermans (Keldonk). Heb hun plaatsnamen vermeld om eventuele Meierijstadse Schijndelaren gunstig te stemmen (…) Beide natuurkenners bekeken toen bosonderhoud in ’t Hurkske en trokken de uiteindelijke conclusie: ‘Bomenkap maakt ‘t Hurkske in Erp eigenlijk alleen maar mooier’. Wel vonden ze dat de communicatie met ‘het publiek’ beter kon.

Blaadjes op de bomen dus. Auteurine…u gaat er nog veel van horen…

Meer berichten