Vacaturebusjes | Kliknieuws
Logo kliknieuws.nl/stadskrantveghel
Column Hans van der Wijst

Vacaturebusjes

  •   keer gelezen   Column

In één woord ge…wél…díg! Gat in de markt. Letterlijk als het moet. Waar ik het over heb? Van den Broek Infra in Prinsenbeek. Een bouwbedrijf dat ook straatwerk verricht. Eigenaar Wesley van den Broek observeerde tijdens de rel-avonden stenengooiers op tv en besloot tot actie. Waar hij nauwelijks aan dergelijk personeel kan komen zag ie ze nu massaal bezig. Én geheel vrijwillig. Jaloersmakend. 

Oké, Wesley constateerde meteen dat het gooien van straatstenen iets geheel anders is dan het leggen ervan, maar besloot van het positieve uit te gaan. En met humor. Dus wat doet ie? Een gevatte oproep op Facebook plaatsen: ‘Voor alle relschoppers: je mag overdag bij mij zoveel stenen gooien als je wil. Je krijgt werkhandschoenen, dan krijg je niet zo snel zere handen.’ Werd smakelijk om gelachen. Die Wes toch…

De man is zijn tijd echter ver vooruit. Uit zoiets negatiefs iets positiefs proberen te halen duidt op grote innovatieve inzichten. Van den Broek kreeg dan ook honderden reacties, met zelfs enkele serieuze ertussen. ‘Logisch’ (Cruijff). Zo vroeg een ex-gedetineerde bijvoorbeeld of ie kans maakte om te worden aangenomen. En wat zegt goedzak Wesley (en terecht!): ‘Alles en iedereen is welkom: fouten maken is menselijk’. Het was slechts een klein krantenbericht, maar sprak mij aan vanwege twee belangrijke aspecten: humor en kansen zien. Beide geven mij telkens weer energie om op dergelijk nieuws meteen voort te gaan borduren.

Wie zijn ogen goed de kost geeft ziet tegenwoordig talloze vrachtwagens, maar vooral bedrijfsbusjes rondkarren met achterop, of groot op de zijkanten, dat het bedrijf waarvoor ze werken personeel zoekt. Dus stel je nou eens voor dat de politie relvolk kansen bíedt in plaats van onthoudt. Dat ze niet meer met die blauwe busjes aan komen scheuren op plekken des onheils, maar met een soort van vacaturebusjes. Helemaal volgeplakt met potentieel werk. Van autosloperijen tot Bosbouwbedrijven, van fietsenmakers tot glaszetters, van hedgefunds tot belastingdienst tot ICT’er bij de politie. Wel ergens in héle kleine lettertjes ‘politie’ erop zetten. Voorkomt later juridisch gezeur over ‘misleiding’.

Zie je het voor je? Busjes komen aanrijden. Relschoppers zien advertenties, zijn éven uit hun comfortzone (belangrijk bij rellen). Verbluffing maakt plaats voor ontluikende interesse. Projectielen gaan ter aarde, handen verdwijnen in parka’s, smartphones komen tevoorschijn. Snel fotootje, vervolgens stilletjes weg uit de gevarenzone. Sollicitatie plegen voordat een ander daaraan denkt. Helemaal in de geest van Wesley van den Broek uit Prinsenbeek…

Meer berichten