Koorts-tsunami | Kliknieuws
Logo kliknieuws.nl/stadskrantveghel
Foto:
Column Hans van der Wijst

Koorts-tsunami

  •   keer gelezen   Column

Coronakoorts, vaccinatiekoorts, thuisonderwijs-koorts, relkoorts, sneeuw- en ijskoorts. Zomaar wat koortsaanvallen die wij toch al zo geplaagde mensen voor onze kiezen kregen. Of beter gezegd voor onze longen, andere organen, lichaamsdelen en onderliggende aandoeningen. Waarbij ook nog eens aangetekend moet worden dat we met die Coronakoorts nog lang niet klaar zijn. Komt vooral door al z’n buitenlandse vriendjes, ook wel varianten of mutaties genoemd. Het is intussen een aardig rijtje aan het worden. 

Ik zeg bewust ‘wórden’, want inmiddels steekt de carnavalskoorts behoorlijk de kop op. Onderzoek heeft uitgewezen dat dit vooral het gevolg van een DNA-probleem blijkt te zijn. Met name in het zuiden van Nederland. Daar zorgt het desoxyribonucleïnezuur (DNA, de belangrijkste chemische drager van erfelijke informatie) ervoor dat allerlei genen zich koortstachtig gaan gedragen. Denk daarbij vooral aan DNA waarin feestvier-genen opgeslagen zitten. Zoals polonaise-genen, meezing-genen, afwijkende-kledingsmaak-genen, slap-ouwehoer-genen, vette hap eten-genen, maar ook de vrij tegenstrijdige nuchter worden-genen. Carnavalskoorts zorgt jaarlijks voor een hevig, maar gelukkig kort ziektebeeld. Wordt net als griep als tamelijk onschuldig beschouwd. 

Maar dit jaar is alles anders… Specialisten van de Brabantse Carnavals Federatie (BCF) maken zich dan ook zorgen over een mogelijk ondergróndse variant. Dat bij genetisch zwaar belaste carnavalsvierders het desoxyribonucleïnezuur tevéél vermengd wordt met bijvoorbeeld alcohol en allerlei stoppen doet doorslaan. De BCF voorziet in dat geval een nieuwe golf van Corona-besmettingen. Zou zuur zijn. Ben ik echter niet zo bang voor. Die carnavalskoorts gaat het namelijk niet winnen van de sneeuw- en ijskoorts. Vooral ook omdat deze vorm uiterst besmettelijk schijnt te zijn voor jeugd.

Bovendien hebben we de Elfstedentochtkoorts nog niet genoemd, die zich vanuit Noord-Nederland in ijzig ijltempo uitbreidt richting het zuiden. En mochten carnavals- en ijskoorts op een of andere manier tóch muteren, dan verwacht ik een milde variant. Eentje waarbij koek en zopie, wat carnavalsmuziek, mógelijk wat afwijkende kledij en polonaise-schaatsen de boventoon voeren. Niets om je zorgen over te maken. Gaat vanzelf over.

Ondertussen kan ik gerust het volgende met u delen: Omdat we inmiddels in Nederland met miljoenen virologen zijn, kunnen u en ik verantwoord en gericht vooruit kijken naar twee nieuwe koortsvormen die zich prominent aan dienen. Ik verwacht geen problemen door een mogelijke verkiezingskoorts (vermoede golf rond maart). Wees echter vooral voorbereid op de ongemeen besmettelijke ‘we mogen weer los-koorts’. Wanneer díe golf komt? Of beter gezegd golvén? Geen idee, reken voor alle zekerheid gewoon op een tsunami!...

Meer berichten