Logo kliknieuws.nl/stadskrantveghel
<p>&lsquo;CDA-kopstuk Hoekstra komt wel naar Veghel, maar slaat Uden over&rsquo;</p>

‘CDA-kopstuk Hoekstra komt wel naar Veghel, maar slaat Uden over’

(Foto:)
Column Hans van der Wijst

Ujes jatwerk

  •   keer gelezen   Column

Éven geen Meierijstad- of Maashorstperikelen, maar gewoon ontspannende Veghel- en Ujezaken. Éven terug naar de gezonde rivaliteit tussen twee oude kemphanen. Éven lekker wat Veghelse olie op Ujese voedselgolven gooien. Waarom? Omdat er onverkwikkelijke opmerkingen gemaakt zijn over Veghel! Dóór Ujenaren...

Het gaat om twee Ujese hoofdrolspelers: Roland de Laak en Benito van Dijk. De een is Jumbo-uitbater en rommelt er nog wat bij. De ander heeft elektrospul en enig onroerend goed. Dat duo heeft de handen ineen geslagen en wil Uden voortstuwen in de vaart der voedselvolkeren. Uiteraard op z’n Engels. De Laak en Van Dijk willen bij ‘de rotonde van Ben van Dijk’ namelijk een Food Experience Center (FEC) laten verrijzen. Op een steenworp van een ander Food Experience Center, het FCU, oftewel Food Court Uden. Zeg maar snelle-hap-plein. Stond er uiteindelijk ook snel trouwens. Dat laatste lijkt niet bepaald het geval met het FEC. Burgemeester en wethouders blijken dwars te liggen bij de plannen van Roland en Benito. Tot zover niets nieuws onder de zon. Overal zijn weleens meningsverschillen én…iedereen heeft recht op z’n eigen problemen.

Máár, en dát schoot in mijn verkeerde keelgat, Ujese problemen rechtvaardigen geen denigrerende opmerkingen over enthousiast Veghels pionierswerk. Al helemáál niet als die Ujese plannen grotendeels gebaseerd zijn op jatwerk. Ja dames en heren, jatwerk! Dat hele voedselgedoe is toch gewoon afgekeken van Veghel, waar het Meierijstad-breed, regionale-, ja zelfs landelijke uitstraling heeft gekregen. Het is niet voor niks dat Wopke Hoekstra er maandag nog bewonderend rondliep. Zoiets willen ze in Uje ook wel!

Dus werd onder het motto ’Beter goed gejat dan slecht bedacht’…na de naam ‘Maashorst’…nu weer iets met ‘Food’ geleend. Nog steeds niets aan de hand zou je zeggen, maar nu komt het: Met name Roland de Laak zet…in zijn ijver de Ujese politiek te overtuigen…de intergemeentelijke relaties zwaar onder druk. Lees en huiver!... “Geen Udenaar hoeft nog naar de Noordkade in Veghel. In Uden komt het walhalla op het gebied van food.” En: “Zoiets als de Noordkade in Veghel, maar dan veel beter.” Ook repte hij nog over steun van het Jumbo-hoofdkantoor.

Zou de voormalige Veghelse Prins Frits I (Jumbobaas Van Eerd) de huidige Prins Porcellus LV (De Laak) op het Veghelse Jumbohoofdkantoormatje geroepen hebben? Om dat Ujes olifantje toch eventjes te wassen? Dat het er ‘gekruld' (Knoerissen) heeft? "Roland, Roland…niet bijten in de hand die je voedt! Zeg je dat ook even tegen Benito?”...

Meer berichten