Logo kliknieuws.nl/stadskrantveghel
<p>Burgemeester Kees van Rooij op de foto met de nieuwe generatie verkiezingsborden.</p>

Burgemeester Kees van Rooij op de foto met de nieuwe generatie verkiezingsborden.

(Foto: )
Column Hans van der Wijst

Verzustering

  •   keer gelezen   Column

Oh…wat zou ik graag zien dat voetbalwedstrijden op topniveau geleid zouden worden door vrouwelijke scheidsrechters. Die dat strontverwende voetbalvolkje eens duidelijk op hun slechte acteerwerk gaan wijzen. Die dat overdreven geschreeuw (vaak al vóór de vermeende overtreding), heftig en veelvuldig omrollen, met de hand het gras stukslaan en loensende matennaaiers-blikken wegwuiven ‘op z’n vrouw’s’. Empathisch dus. En vervolgens de ogen wat draaiend richting hemel wenden en kordaat zeggen: “stel je niet aan, man!”

Mijn column heeft niets te maken met voetbal, maar de inleiding paste naadloos in mijn gedachtegang. Namelijk dat de vermogens die vrouwen van oudsher hébben steeds zichtbaarder worden in onze maatschappij.
Gelukkig maar! Dat die talenten steeds meer van leidinggevende aard worden en kúnnen worden. Dat ze vrijwel zonder uitzondering een setting veroorzaken waarin mannen veel beter (kunnen) gedijen. Haak als mannelijke lezer nu gerust af wanneer het testosteron-stoom inmiddels uit de oren komt.

U heeft de afgelopen dagen hopelijk allemaal gestemd. Op een man of op een vrouw? Ik stem al jaren op een vrouw. Waarom? Vrouwen verbinden veel meer. En sneller. Vrouwen delen zorgen van de ander vaker. Tonen empathisch vermogen waar veel mannen met hun wetenschappelijk bewezen autistische trekjes moeite mee hebben. Het verschil in luisteren naar elkaar werd afgelopen dagen nog maar eens overduidelijk tijdens allerlei politieke debatten. Wie Sigrid Kaag (D’66) en Lilianne Ploumen (PvdA) onlangs tegenover elkaar zag staan en vervolgens Geert Wilders (PVV) en Mark Rutte (VVD), snapt waar ik naartoe wil. Zet je een man daarentegen tegenover een vrouw, dan krijg je een totáál ander gesprek. Meer inhoud, minder machtsvertoon. Nederland is daar volgens mij aan toe!
Er zijn Europees en wereldwijd trouwens al verschillende succesvolle voorlopers. Van ‘mama Merkel’ tot Jacinda Ardern (minister-president Nieuw-Zeeland). En…plaatselijk gezien…durf ik te wedden dat Veghel nog steeds weet wie Ina Adema was en dat wij Veghelaren durven te stellen dat Brabant blij mag zijn met haar als Commissaris van de Koning.

Mochten de huidige verkiezingen nog geen vrouwelijke staatsleider opleveren, het gaat uiteindelijk gewoon een keer gebeuren mannen! Onze ‘broeders’ hebben eeuwenlang het woord ‘verbroedering’ in de mond genomen, maar er zelden naar te hebben gehandeld. Het is hoog tijd voor ‘verzustering’!...

Meer berichten