Logo kliknieuws.nl/stadskrantveghel
Foto:
Column Hans van der Wijst

VOPpies

  •   keer gelezen   Column

Met regelmaat geniet ik van het lef van mede-Meierijstedelingen. Zo las ik als Veghelaar onlangs een kort, ingezonden briefje van Schijndelaar Mario Gevers die reageerde op een artikel van een Rooienaar. Hoe Meierijstads wil je het hebben? Ik citeer: ‘Veestapel (kopje). Mari van Genugten (Brabants Dagblad 16 maart) vertelt in zijn pleidooi voor de Brabantse boeren er niet bij dat het overgrote deel van wat de veehouders produceren naar het buitenland gaat en wij hier blijven zitten met de stikstof en de mest’.

Volgens mij valt daar geen speld tussen te krijgen. Voor alle volledigheid voeg ik daar de nodige, grootschalig acterende tuinders aan toe. Veel van hun producten gaan ook de grens over. Daarvoor pompen ze massaal potentieel drinkwater op. Vaak zelfs op het heetst van een dag en niet zelden overvloedig veel. Veel grond rondom grote tuinbouwbedrijven bevat intussen miljoenen kunststofresten van allerlei rondzwervend afdekmateriaal. Verder mag gerust rondgekeken worden op de Meierijstadse industrieterreinen. Ook daar zijn de nodige ecologische voetafdrukken totaal niet in overeenstemming met onze werkelijke schoenmaat. Ten slotte mag de gemiddelde burger niet ontbreken als het gaat om verantwoordelijkheid nemen. Nog steeds wordt…als een van de vele voorbeelden…onnoemelijk veel klein afval achteloos op straat of in de natuur gegooid.

Waar volgens mij iedereen echt wel begrijpt dat we sámen voor oplossingen moeten zorgen, zien we in onze maatschappij het tegenovergestelde groeien: polarisatie, links-rechts-denken, wij-zij-hullie. Waar de handen ineen geslagen moeten worden om een aantal grote problemen aan te pakken, ontstaan juist kloven. Waar mensen zeuren over onvrijheid in onze retevrije samenleving, zouden ze zich beter kunnen verdiepen in wat nodig is om ons nageslacht meer toekomst te bieden.

Volgend jaar zijn de gemeenteraadsverkiezingen in Meierijstad. Ik raad iedere inwoner van onze stad aan om zich nú al te gaan verdiepen in de standpunten van de diverse partijen. Dat te doen met de terecht zeurende gedachte in je achterhoofd dat je niet kiest voor het nú, maar voor een langere termijn. En wat daarvoor nodig is. Ook als je geen kinderen hebt!

Las onlangs over actiegroep Vizier Op Links (VOP). Zo’n klovenclubje dat stickers bij mensen op deuren plakt om ‘linkse’ mensen te ‘ontmaskeren’. Om de ‘linkse hegemonie te doorbreken’. Uiteraard anoniem, want lafheid begeleidt hun zielige plakwerk. Moest aan Mario Gevers denken. Zouden die VOPpies nou bij zo iemand een sticker op de deur plakken? Dan wil ik er ook eentje!...

Meer berichten