Logo kliknieuws.nl/stadskrantveghel
Foto:
Column Hans van der Wijst

Eerds kerkgemijmer

  •   keer gelezen   Column

Op 30 september 2020 schreef ik de column ‘Kerkvrienden de SHAAK’ (via Kliknieuws terug te lezen). Een commentaar op een ongelooflijke kerksoap die Eerde nu al jaren in een soort wurggreep houdt. Aanleiding tóen was vooral de protestmars van de kinderen van basisschool Petrus en Paulus. Ze waren het zat (volledig terecht!) in een uitgeleefd schoolgebouw te moeten verblijven dat totaal niet meer voldoet aan de eisen van deze tijd. Bovendien lag er op dat moment een goed doordacht plan op tafel waarin Eerdse puzzelstukken als woningbouw, onderwijs en herbestemming van het kerkgebouw, één geheel konden vormen. Het ligt er (gelukkig) nog steeds. Een plan dat diezelfde kinderen, maar eigenlijk de gehele Eerdse bevolking een hoop toekomst te bieden heeft. Ik moet eerlijk bekennen dat ik destijds de invloed van met name de jongere generaties Eerdenaren overschatte. Dus schreef ik dat het constant dwarsliggende clubje ‘Vrienden van de Eerdse kerk’ uiteindelijk weleens ‘de SHAAK’ zou kunnen zijn in deze kwestie. Helaas... In de Eerdse KRANT verscheen uitgebreid commentaar op mijn column, met als hoogtepunt: 'Deze columnist is totaal niet op de hoogte van het plan en van de verwikkelingen eromheen'. Heerlijk, die verheven naïviteit!

Hoelang wordt een (bíjna) complete gemeenschap als Eerde nog in z’n ontwikkeling gedwarsboomd door het zich ver boven het volk verheffend clubje ‘Vrienden van de Eerdse kerk’? Een kwartet op leeftijd gekomen heren, met een handjevol volgelingen. Die het motto nastreven: ‘Ze blijven van ons kerkske af!’ Die slechts één strijdplan hanteren: traineren! Met een slepende, vertragende houding, gecombineerd met ontkennen (‘Er is helemaal geen bonje in Eerde!’), én die…vooral…tweedracht zaaien. Met als enige uitkomst een ordinaire machtsstrijd die louter verliezers kent.

Met een bestemmingsplanprocedure in aantocht spreek ik de hoop uit dat de gemeente Meierijstad keihard de regie in handen neemt. Dat alle kinderen in Eerde op zo kort mogelijke termijn fatsoenlijk gehuisvest gaan worden. Geen vertraging meer. Aan de slag! Voor héél Eerde.

Die zogenaamde ‘Vrienden’ raad ik aan eens plaats te nemen in die nieuwe ‘Mijmerbank’. Staat naast de kerk, dus het zicht moet zelfvertrouwen opwekken. Ga…als je dat lef hebt…tegenover een jeugdige Eerdenaar zitten (bijvoorbeeld tussen de 10 en 50 jaar oud). Mijmer vervolgens met hem of haar over júllie standpunten en hún wensen. Opent gegarandeerd ogen.

Extra tip: begin vooral niet over gevaarlijke bomen, dat is bij iedereen al járen bekend. Zoek het gevaar vooral bij jezelf…

Meer berichten