Logo kliknieuws.nl/stadskrantveghel
Foto:
Column Hans van der Wijst

Slecht weer?

  •   keer gelezen   Column

Ik zou weleens willen weten hóeveel Corona-ontkenners, of in ieder geval de figuren die klaar zijn met welke Coronaregel dan ook én daarnaar handelen, op de intensive care zijn terechtgekomen. Of ze inmiddels nóg zo’n grote mond hebben. Van mij zouden onderzoeksjournalisten van het ‘type Pieter Omtzigt’ daar intensief aandacht aan mogen besteden. Liefst pontificaal op televisie. Met cijfers en grafieken en zo. In het interpreteren daarvan moeten we het afgelopen jaar namelijk goed geworden zijn. Via momenteel populaire podcasts mag ook.

En dat zo’n persmuskiet vervolgens vooral níet ingaat op klagerig, persoonlijk patiëntleed. Nee, hen vooral de vraag stelt of ze nu in de gaten hebben wat hun ontkenningen, scepsis en overtreden van regels mogelijk voor vele medeburgers betekenen of hébben betekend. En vervolgens eróp en eróver: Of ze het lef hebben toe te geven dat de kans groot is geweest dat ze anderen hebben besmet. Of ze nu snappen dat levensverlengende en hoogst noodzakelijke operaties van talrijke Nederlanders keer op keer moesten worden uitgesteld omdat zíj zo nodig eigen doktertje wilden spelen. Dat die daardoor nu misschien wel overleden zíjn of weinig hoop meer hebben. Terwijl zij, de mede-veroorzakers van het gebrek aan IC-bedden, gered worden. Dat ze een complete beroepsgroep fysiek en mentaal aan het uitwonen zijn. Nota bene hun redders. Helden die 24/7 hun beademingsmachines en daaraan verbonden slangetjes controleren. Die zelf vaak niet eens gevaccineerd zijn.
Díe vragen zou ik graag eens gesteld zien aan Covidpatiënten die aantoonbaar door eigen, onverantwoord gedrag, IC-bedden bezet houden. Die zich door Engeltjes of Baudetjes over hun tong (hebben) laten piesen. Of zich om andere redenen onzuiver en alleen met zichzelf bezig hielden.

Verder zouden Nederlanders ook nog intensief bevraagd moeten worden over ander, óók volledig onbegrijpelijk gedrag: hun demonstratie- of parkhouding. Even uitleggen? Hoe kun je goedpraten dat terreinen of parken na protesten tegen maatregelen (een wettelijk recht) of een zonnig, gezellig samenzijn (zelfs mét inachtneming van de regels) veranderd zijn in vuilnisbelten? Dat velen van hen de mond vol hebben over klimaat en milieu, maar slechts weinigen (b)lijken te beseffen dat je je eigen afval mee naar huis kunt nemen om het dáár in de afvalbak te gooien? Alleen dáárom zouden van mij de terrassen weer open mogen. Geen horeca-ondernemer die in dit stadium van de pandemie zijn terras laat bevuilen.

Of moeten we met een einde in zicht vooral hopen op veel slecht weer…

Meer berichten