Logo kliknieuws.nl/stadskrantveghel
Foto:
Column Hans van der Wijst

Vlagheide(n)dom

  •   keer gelezen   Column

Ik maak er deze keer een rekenles van, beste Meierijstedelingen. Eentje die ons allen aangaat en misschien onze kennis over dat ‘altijd lastige’ metrieke stelsel weer wat opfrist. Uitgangspunt is de hectare. Voor de écht ouderen onder u: ‘unnen bunder’. 

Bijna iedereen weet dat met een hectare een vierkant vlak bedoeld wordt van 100 meter lang en 100 meter breed. Dat het een ‘op’pervlaktemaat is. Dat je er ‘op’ kunt staan. Niet altijd natuurlijk. Zoals op wateroppervlakten bijvoorbeeld. Da’s volgens de oplevering slechts één Persoon eerder gelukt. Of op dakoppervlakken. Kán, maar is niet verstandig. Daarom wordt bij wijze van uitleg vaak het veilige voorbeeld van een voetbalveld gebruikt. Kunnen we ons óngeveer voorstellen over wat voor oppervlakte we het hebben bij één hectare.

Daar blijft het echter niet bij. Je leert oppervlaktes berekenen door de lengte en breedte ervan met elkaar te vermenigvuldigen om bijvoorbeeld de veel kleinere vierkante méter in beeld te brengen. Daarvan blijken er liefst 10.000 in een hectare te liggen. Ik heb groep-achters wel eens tot 6 cijfers achter de komma laten uitrekenen hóeveel vierkante meter ruimte 22 voetballers dan zouden kúnnen hebben als er geen buitenspelval zou bestaan. Juist ja: 454, 545455 m2. Genoeg voor een riante vrijstaande woning.

Nu schakelen we over naar een ándere werkelijkheid. Iets verderop ga ik door met de rekenles. Centraal staat de Vlagheideberg die, zoals íedereen in Meierijstad weet, in het hart van onze gemeente ligt. Een gebied met vele recreatieve mogelijkheden. Waar volop over nagedacht wordt door creatieve, maar ook duidelijk mínder creatieve geesten. Er is al gesproken over het ‘Central Park’ van Meierijstad, maar dan hebben we het niet over de berg alléén. Die heeft inmiddels een thema gekregen: ‘De Gezonde Berg’.

We pikken de rekendraad weer op: Die voormalige vuilstort is ruim 44 hectare groot. Er ligt een plan om 12 hectare daarvan vol te plempen met 35.000 zonnepanelen. Huh!? Da’s méér dan een kwart! Wat nou ‘Gezonde Berg’? Hoe gezond is het nu nog prachtige uitzicht straks dan nog? Duizenden bezoekers staan zich daar nu aan te vergapen. Leg die panelen op schuren en gebouwen búiten Central Park Meierijstad! Waar niemand, en vooral huidige en toekomstige natuur niet, er last of schade van ondervindt.

We hebben nog 29 jaar voordat onze gemeente energieneutraal zou moeten zijn. Als we nu verkeerd, of ouderwets (denk aan waterstof!)…eh…rekenen, worden we straks terecht beticht van Vlagheide(n)dom…

Meer berichten