Logo kliknieuws.nl/stadskrantveghel
Column Hans van der Wijst

Poliklinisch

  •   keer gelezen   Column

Heb als eenvoudig columnistje niet het gevoel dat aan mij een onderzoeksjournalist verloren is gegaan, maar af en toe wel neigingen tot wat speciale diepgang. Lekker spitten, gevoelige materie blootleggen, onderste stenen boven willen krijgen. Dat is natuurlijk nauwelijks onder te brengen in vierhonderd woorden, maar soms is wat ‘luis-in-de-pels-jeuk’ al voldoende om enige discussie op gang te brengen…

In Veghel’s hart ontwikkelt zich momenteel het zogenaamde Kloosterkwartier. Een complete wijk waarin zorg en welzijn centraal staan, geheel volgens de wens van de zusters Franciscanessen. Het broeit er gruwelijk. Nieuwe ideeën volgen elkaar in ijltempo op. Eén ervan is het realiseren van een polikliniek. Het voorstel zou voortkomen uit ‘oud zeer’. Even uitleggen? Toen ziekenhuis Bernhoven uit Veghel richting Uden verdween, werd de Osse én Veghelse bevolking een polikliniek beloofd. Oss kreeg ‘m, Veghel niet. Deed bij sommigen dus nog zeer. Zo’n polikliniek past in de plannen van ziekenhuis Bernhoven om een deel van de zorg buiten het ziekenhuis te leggen. Bernhoven staat dus open voor die wens. Vervolgens gingen enthousiaste Meierijstadse politici gelijk aan het ‘invullen’ en werd in de gemeenteraad onder meer ‘de kapel’ genoemd als poli-plek.

BAM! Het woord ‘kapel’ haalde mijn trekker over. Wélke kapel werd hier bedoeld? Toch zeker de congregatiekapel?! Nota bene een Rijksmonument dat al jaren staat te verpieteren schuin achter de Lambertuskerk!? Onderdeel van het in architectuurkringen beroemde ‘Pierre Cuijpers-ensemble’ Lambertuskerk, klooster, congregatiekapel en pastorie? Of het geschikt zou zijn als polikliniek? Het zorgt er in ieder geval voor dat het gebouw (mits netjes opgeknapt) weer een openbare bestemming krijgt, uitstekend passend in het Kloosterkwartier.

Navraag leerde echter dat de bestemming van die congregatiekapel mogelijk al bepaald is. Huh?! Waar andere plannen gelijk met uitleg en ronkende plaatjes in de media verschijnen is hier iets (bijna…) volledig achter allerlei schermen geregeld. Wat spitwerk in vogelvlucht: Congregatiekapel komt leeg, in handen van de gemeente, wordt enkele jaren bibliotheek, daarna voor het symbolische bedrag van één euro verkocht, teruggekocht voor een bedrag met zes cijfers, opníeuw verkocht voor één euro en zou nu in handen zijn van een particuliere eigenaar die er zorgappartementen in wil maken om die vervolgens weer aan een zorginstelling te verhuren.

Beleidsbepalers van Meierijstad: Laat transparant zien hoe met de plannen rondom gemeenschappelijk bezit wordt omgegaan en gemeenschappelijke gelden worden ingezet. Schimmigheid wordt beantwoord met onderzoekjes die als poliklinisch kunnen worden beschouwd, maar mogelijk niet minder pijnlijk zijn van aard…

Meer berichten