Foto:
Column Hans van der Wijst

Waterwappiewater?

  •   keer gelezen   Column

Misschien moet ik wat minder gaan rondwandelen en -fietsen in Meierijstad. Zou voor mijn ‘vloeibare gemoedsrust’ beter zijn. Niet dat ik een angstig of ‘doemdenkerig’ type ben, maar ik merk wel dat met name water me op allerlei manieren bezighoudt. Of liever gezegd, het in toenemende mate ontbreken ervan. 

Zo valt me tegenwoordig elke drooggevallen sloot op. Snap ik tuinbezitters niet die op het heetst van de dag hun gras besproeien met drinkwater(!). Krijg ik bijna activistische neigingen als ik tijdens warme dagen grote agrarische ‘kanonnen’ honderden kubieke meters kostbaar grondwater zie rondspuiten. Zie ik rondom liggende natuur langzaam maar uiterst zeker verschrompelen. Het loopt de spuigaten uit. Beter: de spuitgaten. Noem me gerust een soort waterwappie. Niet van het ontkennende, maar overbezorgde type.

Vanwege dat laatste ben ik nu in een soort zelfverkozen therapie gegaan. Om tegennatuurlijke zwaarmoedigheid te verdrijven. Hoe? Ik heb besloten ‘Cruijffiaans en Goedemondtig’ te werk te gaan. Naar voetballer Johan Cruijff en cabaretier Ronald Goedemondt. Optimistisch, luchtig, tippend.

Door Cruijff’s ‘Elk nadeel hep z’n voordeel’ bedacht ik: Nu sloten steeds vaker kurkdroog komen staan is het eenvoudig daar massaal ingegooid en -gewaaid zwerfafval te verwijderen. Nu kun je er goed bij! Wie dat dan gaan opruimen? Zover is mijn therapie nog niet gevorderd, maar om dicht bij Cruijff te blijven: ‘Je ziet het pas als je het door hebt’.

Dan op z’n Ronald Goedemondt’s: ‘Di’s un dikke vette tip jonge!’. Moet er wel bij zeggen dat het voor kinderen minder geschikt is. Vooral bedoeld voor wie graag op originele wijze verkoeling wil zoeken in eigen tuin. Zónder alle waterverspilling die bijvoorbeeld allerlei opzetbaden veroorzaken. Prima passend in een maatschappij die graag circulair wil denken. Waarin hergebruik aangemoedigd wordt. Ook dat van water! Heb het idee gejat van een slimme ondernemer op een ooit bloedheet Lowlands. De man had oude badkuipen voorzien van wieltjes, ze gevuld met water en verhuurde ze voor een leuk centje aan afkoeling zoekende bezoekers. Succes gegarandeerd, maar nog steeds wat waterverspillend. Vooral vanwege hygiënische redenen.

Thuis stelde ik voor twee badkuipen in de grond te willen graven. Plankje ertussen voor de drankjes. Vrouwlief sputterde hevig tegen. Een later voorstel met een ronde badkuip uit Mariaheide redde het wel. Bij heet weer zitten we er lekker in. Het water gaat na enkele dagen tussen dorstige planten. Tijdens mindere dagen is het bad opvangreservoir voor regenwater. Waterwappiewater zo u wilt…

Meer berichten