Foto:
Column Hans van der Wijst

SIEMei…SIEmaar?

  •   keer gelezen   Column

‘Museum SIEMei moet 23.400 euro ophoesten’, was afgelopen week te lezen in de media. Hiermee wordt de huur bedoeld die SIEMei (Stichting Industrieel Erfgoed Meierij) jaarlijks moet gaan betalen voor hun museum op de Noordkade. Volgens stichtingsvoorzitter Piet van der Poel komt het niet helemaal uit de lucht vallen dat er huur betaald moet worden, maar het moment is slecht getimed (schade coronacrisis) én men is teleurgesteld dat de gemeente geen subsidie wil geven. Dat laatste viel eigenlijk ook niet uit de lucht omdat allang duidelijk was dat de gemeente (tot nu toe) geen subsidie verstrekt aan musea. Mijn vraag is echter of de gemeente in deze kwestie de hoofdrol moet spelen…

Die 23.400 euro blééf maar door mijn hoofd spoken. Daar kwamen woorden als ‘doorbutsen’, ‘dadendrang’ en ‘dankbaarheid’ doorheen fietsen. De drie d’s, zeg maar. Daarvan kun je de eerste twee zonder meer toeschrijven aan Noordkade-dirigent/eigenaar Stefan van de Ven. Petje af voor wat ie allemaal bedenkt en realiseert daar aan het kanaal. Doorbutsen en dadendrang horen echter direct gepaard te gaan met dankbaarheid. Natuurlijk richting de directe omgeving, maar zeker ook richting de grote groep vrijwilligers die Stichting SIEMei is. 

Als mede-eigenaar van een groot bouwbedrijf (omzet vergelijkbaar met de begroting van Meierijstad: 230 miljoen euro. Winst: 10 miljoen plús) wéét Stefan maar al te goed dat Van de Ven én de Noordkade nota bene bestáán dankzij vakmanschap. Net als hij weet dat bijna alle SIEMei-vrijwilligers absolute vaklui zijn en op allerlei manieren bijgedragen hebben aan het succes van de Noordkade. 

Dat Van de Ven geen filantropische instelling is, snapt iedereen. Er moet geld verdiend worden. Maar of dat mede moet gebeuren over de ruggen van een grote groep welwillende vaklieden is voor mij een vorm van doorbutsen die ik totáál niet begrijp. Een hobby mag geld kosten, maar 23.400 euro? Voor dat geld heb je op jaarbasis trouwens niet eens één vakman van Van de Ven. 

SIEMei heeft op en voor de Noordkade al vanaf 2009 de handen uit allerlei werkmouwen gestoken. Al die werkuren verrekenen met het gebruik van hun museumpand (vanaf nu dus huur) was dus eigenlijk hartstikke scheef.
Volgens mij heeft SIEMei met alle inzet zelfs jaren huur vooruít betaald. Het zou Van de Ven sieren de d van dankbaarheid te omarmen. Zéker tot en met 2022. Wellicht dat er vanaf 2023 subsidiemogelijkheden zijn. Tot die tijd kun je niet zeggen: SIEMei…SIEmaar…

Meer berichten