Congregatiekapel als dependance Rijksmuseum?
Congregatiekapel als dependance Rijksmuseum? (Foto: )
Column Hans van der Wijst

Verbeeldingskracht

  •   keer gelezen   Column

Deze column had zomaar ‘Optimismepioniers 2’ kunnen heten. Naadloos aansluitend op die van vorige week. Waarin ik positief was over boeiende toekomstplannen. Zoals de herbouw van treinstation Veghel, voedselbos-aanleg langs Meierijstads spoor en de bouw van tiny houses voor woningzoekenden. De week erna bleken echter nog meer optimistische geesten met interessante opzetjes te hebben gestrooid. Alsof Sinterklaas Covid extra tentakeltjes heeft geschonken die creatieve snaren weten te raken. Ze zuiver krijgt in plaats van vals te stemmen. Uiterst welkom in sombere, pandemische tijden. 

Natuurlijk leveren gewaagde plannen verbaasde gezichten op. Verdelen ze meningen. Zorgen ze voor verhitte discussie op snel aangebrande sociale media. Maar…ze veroorzaken ook veel geglimlach, een graag geziene gezichtsuitdrukking op talloze bedrukte coronakoppies.

Lieten bovengenoemde ideeën al mondhoeken zijdelings uitwijken, ook de Meierijstadse Raad van Verbeelding duwt ze die richting uit. Dat clubje ‘vér-buiten-de-doos-denkers’ denkt vooral ná. Vooral over hoe Meierijstad er rond 2050 uit zou kunnen zien. Toch lichtten ze nu al enkele prikkelende sluiertipjes op: ‘Het Wijboschbroek groter maken’ en ‘Waarom zou je niet een dependance van het Rijksmuseum hierheen halen?’ Meer natuur? Prima dacht ik. En die museum-dependance? Ik vermoed dat die creatieve geesten daarbij metéén aan de Congregatiekapel schuin achter de Veghelse Lambertuskerk móeten hebben gedacht. Het Rijksmuseum is namelijk ontworpen door de beroemde architect Pierre Cuypers en laat die verpieterende kapel nu óók door hem zijn getekend...

Werden er in Meierijstad proefballonnen opgelaten, wat verderop in onze provincie liet de Bredase burgemeester Paul Depla er ook enkele op. In knuppelvorm. Die hij vervolgens in zowel carnavals- als voetbalhokken mieterde. Zijn suggestie om carnaval en voetbal gewoon naar de zomer te verplaatsen vond ik helemaal niet zo gek. Risico’s op coronagolven (waar we mee moeten zullen leren leven) zijn namelijk het grootst in de winter. Terwijl de voetballers zwegen, reageerden zowel geloofs- als carnavalsfanaten verbolgen. “Belachelijk!”, volgens een Oudenbossche pastoor. Want…gekoppeld aan het geloof. “Kansloos!”, volgens de Brabantse Carnavalsfederatie. Want ooit geprobeerd na de Watersnoodramp in 1953 en geen succes. Maar wie weet nog dat carnaval het begin is van de zes weken durende vastentijd tot Pasen? Wat vasten is? Of Pasen betekent? En wat in ‘53 niet aansloeg kan in deze tijd misschien wél succesvol zijn.

Onze Meierijstadse Raad van Verbeelding wil in het najaar de eerste ‘Dag van de Verbeelding’ houden. Volgens mij hebben we al een wéék van verbeelding gehad. Een heerlijke! Vergezocht? Niet voor optimistische mensen met verbeeldingskracht!...

Meer berichten