Foto:
Column Hans van der Wijst

‘Net goed!’

  •   keer gelezen   Column

Afgelopen week zoemde het spreekwoord ‘Wie z’n gat brandt, moet op de blaren zitten’ opvallend vaak rond ín mijn hoofd. Uit mijn hoofd komend vormden zich slechts twee woorden: ‘Net goed!’. Stukken korter én duidelijker. Wie kent tegenwoordig namelijk nog spreekwoorden? In eerste instantie was de aanleiding…natuurlijk…dat de ongevaccineerde, tennissende halfgodJezus Novak Djokovic per direct Australië moest verlaten. ‘Net goed!’ was mijn directe reactie tijdens het lezen. Eentje waar ik vervolgens dágen over na heb zitten denken. Was dit nu het gevolg van opspelend rechtvaardigheidsgevoel of had ik hier te maken met het wat ordinairdere leedvermaak. Ik besloot Wijs(te)lijk tot het eerste. 

Vervolgens nam ik dat ‘Net goed!’ verder onder mijn loep. Vóór Corona ontglipte het me weleens bij afrekeningen in criminele milieus waar geen onschuldigen bij betrokken waren. Of riep ik het als in Spanje een stierenvechter flink op de horens was genomen. Maar verder? Nauwelijks. Tótdat Corona ons leven ging beheersen. Toen begon dat ‘Net goed!’ bij mij vaker op te poppen. Waarschijnlijk als gevolg van allerlei tegenstellingen die zijn ontstaan en die we hebben laten ontstaan. Ik wed dat beide woorden de afgelopen twee jaar vale malen vaker gebruikt zijn dan vóór Corona. Denk aan volledig gevaccineerden die de regels volgen en te horen krijgen dat een Corona-ontkenner of antivaxer op een IC belandt. Dan flapt dat ‘Net goed!’ er gemakkelijk uit. Soms té. Ik juichte toen de Belgische viroloog Marc van Ranst in de rechtszaal wappie Willem Engel kansloos liet. Maar niet alles is Corona-gerelateerd. Of juist wel? Vanwege meer tijd voor onderzoek bijvoorbeeld? Denk aan de gestage ontmaskering van Prins Andrew, die met zijn zogenaamd niet zwetende vingertjes aan minderjarigen zat. ‘Net goed!’. Aan de val van orkestleider Jeroen Rietbergen die bij The Voice aan andere nummertjes dacht dan het gemeenschappelijke repertoire voorschreef. ‘Net goed!’ Aan de filering van kruidendokter Giel Beelen met zijn Shambala-mengsel. ‘Net goed!’ Of aan de katalysatordief in Oss die verpletterd werd onder een auto omdat zijn gedachten teveel uitgingen naar peperduur rodium, maar te weinig naar zijn krik. Ja sorry, ik dacht echt even…

Klaas Bos uit Lithoijen pleitte onlangs voor het weghalen van de hekken tussen mens en dier op de Maashorst. Het riep bij mij een parallel op met de huidige anderhalve-meter-samenleving. Helemaal mee eens! Houd daar gewoon afstand en respecteer geldende regels en afspraken. Doe je dat niet? Loopt het fout?

Juist: …

Meer berichten