Foto:
Column Hans van der Wijst

Wat nou hoogopgeleid?

  •   keer gelezen   Column

Onze maatschappij kent steeds minder vaklui. Dat is in ijltempo een groot probleem geworden. Wachttijden bij stukadoors, elektromonteurs, timmerlui, metselaars, monteurs, installateurs, etc. lopen rap op. Er wordt massaal geklaagd over de hoge, bijbehorende kosten: “Weet je wat een muur stuken tegenwoordig kost?” “Je wil niet weten hoe duur de bouw van ons schuurtje geworden is!” “Breng je auto maar eens naar de garage, dan ga je vanzelf anders rijden!” 

Die onderbezette vakmannen- en vakvrouwenwereld hebben we te danken aan onbegrip, onkunde, onderbetaling en ongelooflijke arrogantie jegens beroepen die…en nu volgt het wat mij betreft grootste jeukwoord van de laatste jaren…overwegend ’laagopgeleid’ zouden zijn. Schei toch uit! Wat nou laagopgeleid? U heeft elektriciteitsproblemen thuis. Na veel bellen komt er eíndelijk een elektricien langs. Die trekt meteen alle leidingen uit de muur? Sloopt de meterkast? Adviseert alle apparatuur te vernieuwen? Nee, die ziet misschien meteen het probleem (omdat hij daarin hóógopgeleid is), lost het op, óf werkt zorgvuldig volgens een stappenplan om het probleem te lokaliseren en daarná op te lossen. Ander voorbeeld: U bent toe aan een nieuwe verwarmingsbron in huis. Er komt een complexe installatie. Die wordt geïnstalleerd door een laagopgeleide?

Hoeveel voorbeelden zijn nodig om duidelijk te maken dat veel vakmanschap niet gekoppeld moet worden aan schooldiploma’s? Dat het juist alles met erkenning, waardering en ervaring te maken heeft? Dat de termen ‘laagopgeleid’ en ‘hoogopgeleid’ slechts een kloof veroorzaken? Dat je blijkbaar bij de hoogopgeleiden hoort als je minimaal havo of vwo, hbo of universiteit volgt? Dat talloze ouders hun kinderen opleidingen onthouden die véél beter bij hen zouden kúnnen passen?

In de muziekwereld gaat dat anders! Daar is vooral talent en inzet bepalend. Onlangs overleed Henny Vrienten. Geen begenadigd zanger, maar een ongelooflijke harde werker met passie voor zijn werk. Henk Hofstede van ‘The Nits’, troetelband van vooral hoog opgeleid Nederland (want: intellectuele pop), reageerde uiterst toepasselijk op de dood van Henny Vrienten. Hofstede had aanvankelijk weinig op met de kwaliteiten van de ‘commerciële meisjesband’ Doe Maar. Tótdat hij uitgebreid kennis maakte met Vrienten: “Henny was een vakman. Als ik aan een lied werk, rommel ik vaak wat. Hij had een bouwtekening in zijn hoofd. Noemde zichzelf een ‘timmerman’. Dat hoor je in zijn muziek. Veel van de liedjes van Doe Maar zijn volmaakt. Er zit een fantasievolle speelsheid in die tijdloos is.”

‘Hoogopgeleid Nederland’ moet de waardering van ‘laagopgeleid Nederland’ razendsnel gaan herijken!...

Meer berichten