Foto:
Column Hans van der Wijst

Prostaatpauzeprobleem

  •   keer gelezen   Column

Míjn eerste reactie? Moest er gewoon om lachen. Ja sorry, vond ’t gewoon een bijdehand grapje. Meer niet eigenlijk. Of ie door de beugel kon? Hangt er vanaf welke beugel natuurlijk. Tegenwoordig zijn er niet zoveel beugels meer waar grappen doorheen kunnen zónder dat wel ergens iemand zich op de teentjes getrapt voelt. Waarbij dat ‘trappen’ ook weer een ‘dingetje’ kan worden trouwens. 

Of de grap…gezien inhoud én strekking ervan…wel verteld had mogen worden door een gynaecoloog? Mmm…persoonlijk had ik ‘m eerder uit de urologie-hoek verwacht, maar gynaecologen werken natuurlijk net zo goed met de nodige onderbuik-problematieken. En Jos Vollebergh, gynaecoloog van ziekenhuis Bernhoven, moet zo vervuld zijn geweest van zijn eigen spitsvondigheid dat ie dat met de hele wereld wilde delen. Op Twitter. Slim? Jos had z’n humor beter uit kunnen proberen in kleine behandelkring op ’t werk. Of in gezelschappen waar ze ‘m ‘kennen’. Waar reacties misschien beperkt waren gebleven tot wat besmuikt gegrinnik of: “Haha…Jaaaah, da’s typisch Jos!” Waar een van zijn ‘naasten’…níet gediend van Vollebergh’s grap…misschien zelfs had durven roepen: “Jezus Jos, wat ’n lullige kutgrap!” Waar Jos dan over had kunnen nadenken en mógelijk tot het besluit was gekomen om zijn vondst níet wereldkundig te maken. Zoals cabaretiers doen tijdens try-outs.

Vollebergh kwam er op Twitter keihard achter dat zijn ‘geintje’, zoals hij het een dag later zelf omschreef, niet voldoende ‘getry-out’ was. Zijn reactie op een Spaans wetsvoorstel om menstruatieverlof in te voeren voor vrouwen met serieuze klachten, was: “Ik wil voortaan drie keer per dag een half uur prostaatpauze’… De toetsenbordbrigades rukten massaal uit. Wat voorkomen had kunnen worden als Jos zijn verstand had laten prevaleren boven eígen onderbuikgevoel en vingertoppenspontaniteit. Ook medici zijn gebaat bij bepaalde preventie. Toch? Zag van de week tenenkrommende TikTokfilmpjes van politici. Verbaas me al jaren mateloos over smartphone-gepiel in de Tweede Kamer en andere beleidsterreinen. Véél beter luisteren daar. Gewoon je werk zo goed mogelijk doen zónder alles meteen te willen ‘delen’. 

Humorbeleving is uiterst persoonlijk en continue aan verandering onderhevig. Van mij mogen grappen op ‘randjes’ balanceren. Ik bepaal zelf wel om welke ik lach, welke ik maak en voorál: met wie ik ze wil delen. Tegelijkertijd hoop ik dat de mensen om mij heen me duidelijk maken hoever ik daarin kan/mag gaan. Dát is bepalend! Niet de sociale media. Vandaar dit gelaagde grapje:

“Dokter, ik ben verslaafd aan Twitter!” Hij zegt: “Ik volg u niet!”…

Meer berichten