Foto:
Column Hans van der Wijst

Schoolstrijddreiging?

  •   keer gelezen   Column

In juni 2021 schreef ik mijn column Baudetië. Dit als reactie op roestbruine plannen van Thierry Baudet om een eigen ‘Forum-land’ te willen stichten. Ik opperde toen eens te gaan kijken in Noord-Korea. Dwaalgeest Thierry was in 2021 namelijk overmoedig geworden tijdens de Tweede Kamerverkiezingen. 523.083 stemmen had hij gekregen. Best veel vond iedereen. Thierry ook. 

Plots volgde boreaal gereutel over een eigen FvD-land (niet direct territoriaal, maar voorlopig virtueel), FvD-sociaal-economische verbanden, FvD-woningbouwvereniging, FvD-week- of dagblad, FvD-betalingssysteem (Forum-cryptomunt), lijst met FvD-winkeliers zodat FvD’ers ‘veilig’ inkopen kunnen doen, FvD-datingapp en nog véél meer FvD-dingetjes. Veel ‘FvD-SAMEN’ met ‘IK-Thierry’ uiterst en alleen bepalend bovenaan. Ook repte hij over eigen FvD-scholen met FvD-leraren. Omdat ik in die column vooral schreef over een ideaal leefwereldje voor zijn griezelige planologie, ben ik op die FvD-onderwijspoot niet verder ingegaan. Hoopte ik…misschien wel tegen beter weten in…op gezond, modern ontluikend verstand bij Baudet.

Afgelopen week werd bekend dat Forum voor Democratie in Tilburg een eigen, zogenaamde Renaissanceschool wil gaan beginnen, met Almere, Apeldoorn, Den Haag en Hoogeveen ook nog op het verlanglijstje. Voor goede landelijke dekking. De FvD, in Tilburg met 1 zetel in de gemeenteraad, repte iets over de invloedrijke Lijst Smolders aldaar en concludeerde dat er dus veel Tilburgse mensen zijn die (ook) in hun FvD richting denken.

Bij de Meierijstadse gemeenteraadsverkiezingen stemden ruim drie maanden geleden 947 stadgenoten op FvD’er Jozef Minkels. Of was het nou Bart Beekwilder? Bleek uiteindelijk voldoende voor 1 zetel in de gemeenteraad. Net als in Tilburg. Lopen wij nu ook het risico te zijner(Thierry)tijd te vallen onder een of andere landelijke FvD-dekking? Kunnen we hier in Meierijstad nu ook wachten op de aanvraag voor zo’n FvD-hokjeschool? Krijgen we na de vaak verstikkende en manipulerende greep van de religie op het onderwijs nu een ‘politieke periode’ erbij? Aangewakkerd door iemand met klassieke Renaissancekoorts? Wordt zo een nieuw soort schoolstrijd van Renaissancestal gehaald?

Ik ben er voor de zekerheid de FvD verkiezingsstandpunten van maart eens op na gaan slaan. Gehéél gerustgesteld las ik onder andere het volgende:
- Docenten mogen hun politieke voorkeur op geen enkele manier uiten in lesstof of les. Iedere leerling moet zijn/haar politieke mening of voorkeur kunnen uiten op school zonder dat een docent hier een waardeoordeel aan vastbindt.

Schoolstrijddreiging lijkt in Meierijstad voorlopig afgewend. Of is dat opnieuw tegen beter weten in?...

Meer berichten