Afbeelding

ROC de Leijgraaf opent zorgappartementen van de toekomst

Gezondheid 1.446 keer gelezen

ROC de Leijgraaf opent Leij LivingLab

VEGHEL | ROC de Leijgraaf in Veghel opent op donderdag 2 november het Leij LivingLab. Met deze moderne domotica-omgeving speelt de school in op het zorgappartement van de toekomst. Enerzijds door het aanbieden van ervaringsgericht onderwijs, anderzijds door studenten van verschillende opleidingen nu al intensief met elkaar te laten samenwerken.

Tijdens de feestelijke opening op 2 november staan verschillende sprekers kort stil bij de kansen die het Leij LivingLab biedt. Het uiteindelijke doel van het project is het realiseren van kwaliteitsverbetering voor de steeds langer zelfstandig wonende mens.

Ervaringsgericht leren
"De opkomst van technologie in de zorg brengt grote veranderingen met zich mee. Iedereen in de zorg krijgt daarmee te maken", vertelt Jolanda van Kessel, directeur Mens & Maatschappij bij ROC de Leijgraaf. "Dat vraagt om onderwijs dat hierin voorziet. Het Leij LivingLab is onderdeel van een moderne domotica-leeromgeving. Studenten leren hier ervaringsgericht in een realistisch seniorenappartement dat is voorzien van de nieuwste technologieën."

Camera's
Dat 'appartement van de toekomst' hangt vol met sensoren en camera's. Jolanda: "Via centrale monitoring signaleren en registreren we alle bewegingen in een appartement. Daardoor weten we precies waar op welk moment zorg nodig is. Als er bijvoorbeeld iemand gevallen is, zien we dat meteen. Een domotica-omgeving maakt dat je heel gericht kan handelen. Geweldige ontwikkelingen, maar ze vragen wel om een heel nieuwe manier van opleiden."

Cross-mediale invulling
Volgens Erna Boeijen, onderwijsmanager bij ROC de Leijgraaf, zit de kracht van dit leerproject hem vooral in de crossmediale invulling. "Studenten van Zorg en Welzijn werken in deze leeromgeving zeer nauw samen met studenten van Techniek en ICT. Dat is belangrijk, want in het werkveld moeten ze straks óók samen optrekken en opereren. Daarom kiezen we er heel bewust voor om studenten nu al kennis te laten maken met elkaars referentiekaders", vertelt ze.

Twee richtingen
Het Leij LivingLab is helemaal klaar voor gebruik, maar is volgens Erna nooit af. "Technologieën veranderen razendsnel. Studenten zullen de leeromgeving dan ook blijven verbouwen en optimaliseren. Daarbij moeten de verschillende opleidingen bovendien voortdurend met elkaar blijven schakelen. Een innovatie kan immers ook beginnen met een vraag uit de praktijk. Het werkt écht in twee richtingen."

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant