Afbeelding

Geel-Zwart en EHBO Veghel slaan handen ineen

Gezondheid 1.185 keer gelezen

VEGHEL | Veghelse hockeyvereniging Geel-Zwart en vereniging EHBO Veghel bundelen hun krachten om jeugdcoaches van de hockeyclub een verkorte cursus EHBO aan te bieden.

Ondanks de al presente veiligheidsvoorzieningen merkte voorzitter Frank van der Heijden van Geel-Zwart dat er nog iets miste binnen de hockeyclub. Een stukje extra veiligheid voor jeugdspelers. "Bij een commissieoverleg kwam veiligheid ter sprake na een inventarisatie onder onze coaches. We zijn er al mee bezig, alleen is het niet structureel ingericht", vertelt Frank. "Onze jeugdcoaches begeleiden zo'n veertien tot vijftien kinderen. De jeugd traint twee keer per week en speelt een wedstrijd. Bij thuiswedstrijden is er standaard een bhv'er (bedrijfshulpverlener red.) aanwezig, maar we spelen tevens uitwedstrijden. We weten dan niet wat er kan gebeuren en willen het graag in de hand hebben."
Daarop zocht hij contact met Peer Hurkmans van vereniging EHBO Veghel voor een samenwerking. "Ze hebben de kennis in huis en onze vraag opgepakt'', zegt Frank.

Vertrouwen
Het resultaat is een EHBO-workshop toegespitst op hockey. Deze wordt aangeboden aan de zeventig jeugdcoaches van Geel-Zwart. "Het lijkt op de reguliere EHBO-training. Er wordt stil gestaan bij wat te doen bij onder meer kneuzingen, botbreuken, hoofdverwondingen en het inslikken van de tong. Levensbedreigende situaties komen natuurlijk ook aan bod", zegt EHBO-instructeur Wieke van der Heiden die de coaches wegwijs gaat maken.
"De workshop is twee keer een avond van tweeënhalf uur en er hoeft geen EHBO-examen te worden afgelegd. Deelnemers krijgen wel een deelnamecertificaat. Het gaat er om dat iedereen kennis en vaardigheden ontwikkelt en goed aanvoelt wat te doen in een situatie. Als letsel meteen goed wordt behandeld, is er minder ellende en kom je niet thuis met een blessure te zitten", zegt Wieke. Peer vult aan: "Iedereen kan EHBO leren. Elk persoon kan de kennis tot zich nemen. Het gaat erom vertrouwen te hebben in je handelen en de situatie niet uit de weg te gaan."

Veiligere omgeving
Frank gaat de cursus ook volgen. "Ik wil een signaal afgeven aan ouders dat de club er mee bezig is en we de middelen en tools in huis hebben voor het opleiden en begeleiden van onze vrijwilligers om een veiligere omgeving te creëren voor de kinderen als er iets gebeurt."
De workshop wordt dan ook permanent aangeboden.

Slingereffect
Op 23 en 24 januari vindt de eerste workshop plaats in het Rode Kruisgebouw aan de Evertsenstraat in Veghel. Er is veel animo voor, de eerste inschrijvingen zijn al binnen. Alle drie hopen ze op een 'slingereffect', zoals Peer het noemt. "Het zou mooi zijn als andere sportverenigingen meedoen en hierdoor aan het denken worden gezet", besluit hij.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant