De eerste bewoner meneer Spaanssen wordt welkom geheten door Ashley Ebbenn.
De eerste bewoner meneer Spaanssen wordt welkom geheten door Ashley Ebbenn.

De Watersteeg opent nieuwe etage: Boomgaard 12

Gezondheid 3.706 keer gelezen

VEGHEL | Woon-zorgcentrum De Watersteeg in Veghel heeft een nieuwe etage geopend voor mensen die lichamelijke klachten hebben én tijdelijk behoefte hebben aan een andere woonomgeving. Bijvoorbeeld omdat ze nog niet naar huis kunnen na een ziekenhuisopname of even niet meer thuis kunnen wonen omdat hun mantelzorger wat ruimte nodig heeft. Er staan zestien bedden op de nieuwe etage. 

Diana Zijlmans, regiomanager van De Watersteeg: "In 2017 zijn vanuit De Watersteeg 32 revalidatieplaatsen verhuisd zijn Zorg- en Herstelhotel Udens Duyn in Uden. Die verhuizing was voor ons aanleiding om samen met de cliëntenraad, medewerkers, bewoners en samenwerkingspartners om tafel te gaan en een nieuwe indeling te maken voor de Watersteeg. Uit de gesprekken met huidige bewoners van De Watersteeg hoorden we enerzijds dat er in de regio grote behoefte is aan appartementen die kunnen functioneren als een tijdelijke verblijfsomgeving. En anderzijds dat ouderen behoefte hebben aan appartementen waar ze zelfstandig kunnen wonen met ondersteuning van BrabantZorg." 

Zorgvraag
Toen ook Ziekenhuis Bernhoven aangaf behoefte te hebben aan plekken voor patiënten die nu 'oneigenlijk een bed bezet houden' in het ziekenhuis, heeft het Veghelse verzorgingstehuis besloten een nieuwe etage voor kortdurend verblijf in te richten. Dat is Boomgaard 12 geworden. Diana vervolgt: "Op deze etage hebben we zestien appartementen en kunnen cliënten terecht met een lichamelijke aandoening die een tijdelijke en kortdurende zorgvraag hebben. Bijvoorbeeld omdat ze nog niet naar huis kunnen na een ziekenhuisopname of even niet meer thuis kunnen wonen omdat hun mantelzorger is uitgevallen of dreigt uit te vallen." Op de etage kunnen mensen maximaal 30 dagen verblijven; het is niet mogelijk door te stromen naar een reguliere plek op één van de locaties van BrabantZorg. "Daarom werken we altijd meteen vanaf de opname, samen met de cliënt en de mensen uit zijn netwerk, toe naar een terugkeer naar huis en geeft de eigen huisarts van de cliënt de noodzakelijke medische zorg", legt Diana uit.

Houtwal 12
In oktober wordt nóg een nieuwe etage geopend binnen woon-zorgcentrum De Watersteeg: Houtwal 12. Op deze etage op de begane grond komen twaalf appartementen van ongeveer 40m2 voor cliënten die zelfstandig willen en kunnen wonen met ondersteuning van De Watersteeg. De appartementen bestaan uit een woonkamer met keukenblok, slaapkamer en een badkamer. Twee van die twaalf appartementen zijn geschikt voor duo-bewoning. Hier kunnen bijvoorbeeld (echt)paren en/of ouder/kind terecht. "Het bijzondere van deze appartementen is dat bewoners zelf bepalen hoe hun appartement wordt ingericht, wie er wanneer op bezoek komt, welke ondersteuning en zorg nodig is, waar en hoe de maaltijd wordt genuttigd etcetera. Mensen die hier komen wonen, houden echt eigen regie. We zijn nog druk in de weer met de nieuwe etages. Inwoners uit Veghel en omgeving die interesse hebben om te komen wonen op de nieuwe etage Houtwal 12 zijn van harte welkom op maandag 1 oktober een kijkje te komen nemen. Dan organiseren we tussen 18.00 en 19.00 uur een rondleiding", besluit Diana. 

Aanmelden voor deze rondleiding kan door een email te sturen naar: gerrie.betlem@brabantzorg.eu.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant