Pieter de Visser stopt er na ruim veertig jaar mee als fysiotherapeut.
Pieter de Visser stopt er na ruim veertig jaar mee als fysiotherapeut.

De fiets van Pieter staat niet meer tegen de gevel

Gezondheid 4.133 keer gelezen

VEGHEL | 'Vanaf volgend jaar staat mijn oude fiets niet meer tegen de gevel van De Vondel'. Het is de eerste zin op de kaart die Pieter de Visser gemaakt heeft met het oog op zijn naderende afscheid. De fysiotherapeut gaat na ruim 42 jaar met pensioen.

Het is een grapje aan het einde van het gesprek: "Ik heb het geprobeerd, met mijn handen in mijn zakken vanuit het raam naar buiten staan kijken. Ik kan je zeggen, het beviel niet." Het is duidelijk, hier zit geen man die achter de geraniums gaat zitten nu hij met pensioen gaat. Sterker, de 66-jarige Pieter de Visser blijft zich op bepaalde vlakken nog bezig houden. "Ik blijf me inzetten voor het netwerk chronische pijn dat ik mede heb opgezet. Er vinden zoveel interessante ontwikkelingen plaats."

Totaalplaatje
Hoe anders was het in 1978 toen hij, toen nog op de Acacialaan, ging samenwerken met Joep Rottier. Fysiotherapie was een vak dat zich enkel richtte op de kwaal. "Je had bijvoorbeeld rugklachten, die behandelden wij. Nu wordt er meer naar andere factoren gekeken met als hamvraag 'Hoe komt het dat je rugpijn hebt?'. Dat heeft het vak zoveel interessanter gemaakt."
De Visser hield zich al die jaren middels cursussen op de hoogte, steeds was er die honger om de kennis uit te breiden. "De laatste zes jaren runde ik de maatschap met Evert Jan Das. Toen is het omdenken begonnen. Onze benadering veranderde in een holistische. Kijken naar omstandigheden waarom iets niet herstelt. Vroeger werd een diagnose gesteld en die werd behandeld. Er werd niet naar een verklaring voor de klachten gezocht. Waar voorheen ons vak vooral bestond uit masseren en oefeningen, kijken we nu naar het totaalplaatje."

Wielrenner
Als voorbeeld haalt Pieter de Visser het geval van de wielrenner aan die na een val met een gebroken knieschijf de rit uit fietste. "Toen hij in de bus te horen kreeg dat zijn knie kapot was, kreeg hij pijn en kon hij niet meer verder fietsen. Dat is de essentie. Hoe komt het dat je pijn hebt? Zelf vertonen mijn knie en voet ook afwijkingen op een röntgenfoto, maar ik loop nog een uur aaneen hard."
Dat hardlopen is niet het enige dat hij blijft doen. Schaatsen en fietsen zijn de andere twee hobby's van de fitte zestiger. Maar bovenal is Pieter een fanaat als het om zijn vak gaat. Zijn deelname in het netwerk 'chronische pijn', de voorlichting en opleidingen waarmee hij zich blijft bezighouden. "De niet zo goed verklaarbare pijn, dat is waar we ons mee bezig houden", klinkt het enthousiast.
Een andere vorm van opwinding is er over de macht van de verzekeraar. "Vreselijk! Terwijl een fysiotherapeut zoveel kan voorkomen, bijvoorbeeld een langere duur van ziekenhuisopname."

Rekensom
Vele Veghelaren zullen Pieter de Visser, die praktijk had bij FysioVeghel aan de Vondelstraat, kennen. En vice versa. Op de vraag of hij enig idee heeft hoeveel ruggen, schouders, enkels, ellenbogen et cetera hij onder handen heeft gehad, maakt Pieter een snelle rekensom: "Zo'n tachtig per week, keer 45 weken per jaar. Erg veel dus!"

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant