Foto: Ziekenhuis Bernhoven
CORONAVIRUS

Bernhoven zoekt zestigplussers voor onderzoek vaccin COVID-19

  •   keer gelezen   Gezondheid

UDEN | Bernhoven is een van de twintig ziekenhuizen in Nederland die op zoek zijn naar zestigplussers die mee willen doen aan een onderzoek naar de werking van het tuberculose vaccin BCG bij het bestrijden van luchtweginfecties bij een coronabesmetting.

Aan dit onderzoek kunnen mensen deelnemen van zestig jaar of ouder, en een chronische ziekte hebben of een grote operatie hebben gehad. Of de deelnemer is niet langer dan zes weken geleden opgenomen geweest in het ziekenhuis. Wie onder behandeling is bij een cardioloog, longarts, reumatoloog, neuroloog, geriater of internist mag zich eveneens aanmelden. Dat geldt ook wanneer iemand onder controle van de trombosedienst is. Niet onbelangrijk is dat de deelnemers geen verminderde afweer hebben. Ook mogen zij geen bewezen infectie met het coronavirus hebben gehad of tuberculose hebben doorgemaakt in het verleden

BCG-vaccinatie
Landelijk hopen de onderzoekers de komende twee maanden vijf- tot zevenduizend deelnemers te vinden. Het is inmiddels bewezen dat het BCG-vaccin ook werkt bij virusinfecties. Het vaccin geeft het aangeboren immuunsysteem kennelijk een enorme oppepper waardoor bescherming tegen luchtweginfecties en mogelijk ook het coronavirus toeneemt. Via loting wordt  bepaald wie het BCG-vaccin krijgt en wie een placebo krijgt. Met het BCG-vaccin maakt het lichaam sneller antistoffen aan. De patiënt is niet gevrijwaard van risico op een COVID-19 infectie, maar de infectie kan dan mogelijk wel  milder verlopen.

Gevolgd
Deelnemers worden een half jaar lang gevolgd waarbij gekeken wordt naar het aantal coronabesmettingen en andere luchtweginfecties. Mocht het BCG-vaccin zijn werking bij COVID-19 bewijzen, dan kan het een belangrijke rol spelen bij het voorkomen van COVID-19. Wie interesse heeft kan voor meer informatie of aanmelding mailen naar research@bernhoven.nl Namens Bernhoven is Drs. K. Slieker, internist, lokale hoofdonderzoeker binnen deze studie.

Meer berichten