Rode kruis in actie bij Veghel vaccinatie | Kliknieuws
Logo kliknieuws.nl/stadskrantveghel
<p>Marieke van Schaik in gesprek met de jonge Rode Kruis vrijwilliger Thijmen Schoenmakers.</p>

Marieke van Schaik in gesprek met de jonge Rode Kruis vrijwilliger Thijmen Schoenmakers.

(Foto:)

Rode kruis in actie bij Veghel vaccinatie

  •   keer gelezen   Gezondheid

VEGHEL | Het Rode Kruis is samen met de EHBO-verenigingen uit de Meierijstad in actie bij de vaccinaties in Veghel. Dat begon op woensdag 6 januari en gaat nog heel lang duren. Dat het Rode Kruis het samen doet met de EHBO-verenigingen in de regio komt omdat er veel vraag is naar gecertificeerde EHBO-handen. Samen kunnen zij die vraag van de GGD Hart van Brabant goed aan. 

De eerste dag was het een drukte van jewelste. Wel honderd persmensen liepen te hoop om glimpen op te kunnen vangen van Minister Hugo de Jonge en Sanne Elkadiri en vele andere belangrijke kopstukken.

Dat die belangstelling groot zou zijn, was duidelijk voorbereid. Alles was uit de kast getrokken om het een mooi moment te laten zijn: de eerste stap in Nederland om de pandemie klein te krijgen. De dagen daarna werd het anders qua belangstelling, maar niet wat betreft de toeloop van zorgpersoneel die zich gewillig lieten inenten. Dat betekende dat alle handen moesten wapperen om de vaccinaties toe te dienen en vervolgens de mensen de nodige 15 minuten in de daaropvolgende rustruimte de ingespoten vloeistof te laten inwerken in het lichaam. In die 15 minuten worden de mensen geobserveerd door Rode Kruis en EHBO mensen. Slechts een enkeling voelt zich soms niet lekker en wordt dan bijgestaan. Ook een enkeling heeft de behoefte om even te gaan liggen op de aanwezige bedden. Twee artsen kunnen worden geroepen voor het geval dat iemand andere verschijnselen vertoont. De kans daarop blijkt nu al zeer klein te zijn.

Op vrijdag 15 januari kwam de directeur van het Rode Kruis, Marieke van Schaik, samen met de voorzitter van het Rode Kruis District Brabant Noord, Norbert van Berckel, een werkbezoek brengen. De rondleiding en uitleg die zij kregen van de aanwezige Rode Kruiscoördinator Riny Tijssen gaf veel inzicht op het verloop van het vaccinatieproces. Marieke Van Schaik was zeer verheugd ook een gesprek te kunnen hebben met een jonge vrijwilliger die voor de eerste keer bijstand verleende onder begeleiding van Riny Tijssen.

Van Schaik en Van Berckel waren onder de indruk van alle werkzaamheden en inzet van GGD mensen, de Rode Kruis- en EHBO-vrijwilligers.

Meer berichten