Market Garden (archieffoto).
Market Garden (archieffoto).

Educatiedag over Tweede Wereldoorlog voor 400 kinderen

Historie 521 keer gelezen

EERDE | Na het succes van 2017 wordt er ook dit jaar een groots Market Garden Tweede Wereldoorlog educatieprogramma georganiseerd voor 400 leerlingen uit groepen 7 en 8 uit Meierijstad op 7 september. De aanleiding is de luchtlandingsoperatie van 17 september 1944 die de bevrijding van Meierijstad inluidde.

Het doel is om aan deze zestien klassen de geschiedenis van de bevrijding van 1944 – 1945 over te dragen, om meer bewustwording te bewerkstelligen voor het herinneren en herdenken. Daarom is voor de kinderen dit educatieve programma ontwikkeld door Airborne Comité Eerde, Reenactmentgroep De Klondikes en Stichting Eerdse Molen in samenwerking met Cultuurkade Meierijstad.

Re-enactors
Tijdens deze dag zijn er re-enactors gekleed in Amerikaanse parachutistenuniformen uit de Tweede Wereldoorlog en rijden ze in historische militaire voertuigen om een 'toen en nu blik' van 1944 te geven. Leden vanuit de drie organisaties en andere vrijwilligers kleden locaties uitgebreid aan en geven daarbij ook uitleg.

Market Garden
Het programma is spannend, indrukwekkend en brengt de oorlogsgeschiedenis dichterbij. Elke schoolklas krijgt een route toegewezen en bezoekt meerdere locaties. De leerlingen horen waargebeurde verhalen over personen die Market Garden echt hebben meegemaakt. Hierdoor kunnen de kinderen zich nog meer inleven in het tijdsbeeld. Het gaat om de lokale oorlogsverhalen van een Amerikaanse soldaat, een Eerdse verzetsman, een Nederlandse collaborateur en de Eerdse pastoor.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant