In molen De Hoop ligt de doorboorde Brodie helm MKII, zeer waarschijnlijk afkomstig van een op 23-9-1944 in het Hool gesneuvelde Brit.
In molen De Hoop ligt de doorboorde Brodie helm MKII, zeer waarschijnlijk afkomstig van een op 23-9-1944 in het Hool gesneuvelde Brit.

Op pad langs 'plaatsen van herinnering' aan WOII in Erp, Boerdonk en Keldonk

Historie 613 keer gelezen

ERP/BOERDONK/KELDONK | Erthepe werd op 24 september 1944 officieel bevrijd. Maar de oorlog was toen nog niet voorbij. Heemkundekring Erthepe heeft samen met de stichting Cornelius van Boerdonk plaatsen van herinnering aan de Tweede Wereldoorlog opgenomen in wandel- en fietsroutes. Op zondag 29 september kunnen belangstellenden tussen 10.00 en 17.00 uur op drie plaatsen terecht om die routes gratis op te halen en te volgen: het Raadhuis in Erp, Den Hazenpot in Boerdonk en molen De Hoop in Keldonk.

De meeste dodelijke slachtoffers onder de inwoners van de gemeente Erp vielen na de bevrijding van Erthepe. In Keldonk werden vijf burgers gedood door Duitse vergeldingswapens. In Erp verloren daags na de bevrijding twee inwoners het leven bij een mijnontploffing. De burgemeester van Erp, Herman Verheijen, kwam in maart 1945 in concentratiekamp Buchenwald om door ontberingen. Enkele van de gebeurtenissen die zijn opgenomen in de wandel- en fietsroutes. Het bijzondere aan de routes langs plaatsen van herinnering aan WOII is dat ze ook via de app izi.Travel op een smartphone te volgen zijn. Daar staat een uitgebreidere beschrijving op dan op de papieren routekaarten en zijn enkele beelden toegevoegd. In elk kerkdorp zijn ook sporen uit de oorlog te zien. Voorwerpen en documenten die Heemkundekring Erthepe in de loop der tijd ontvangen heeft of in bruikleen heeft gekregen. In het Raadhuis in Erp liggen documenten van en over Hermanus Verheijen, in Simeonshof staat een vitrinekast in de aankomsthal. In Boerdonk zijn voorwerpen tentoongesteld in een vitrine in de bibliotheek en in Keldonk in molen De Hoop. Langs de route in Boerdonk zijn tijdelijk grote banners geplaatst.

Speelfilm Gevaar als beloning
De laatste activiteit rondom 75 jaar bevrijding in Erp vindt plaats op dinsdag 8 oktober. Dan vertoont Antoon Kerkhof in Sport- en ontmoetingscentrum Ter Aa zijn speelfilm Gevaar als beloning over het regionale verzet. Bij AH Kanters en in het Raadhuis in Erp zijn nog kaarten voor de filmavond te koop à 5 euro.

Scene uit ‘Gevaar als beloning’ (1992): Frans wijst Duitsers de verkeerde weg….
De wandel- en fietsroutes.
Afbeelding
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant