Burgemeester de Kuijperlaan met links grote bomen en rechts de nieuwbouwwijk.
Burgemeester de Kuijperlaan met links grote bomen en rechts de nieuwbouwwijk. (Foto: )
INGEZONDEN BRIEF

'De totale vernietiging van een van de mooiste en oudste lanen'

  •   keer gelezen   Ingezonden

VEGHEL | Roger las twee weken terug de column van Hans van der Wijst. Nooit had de Veghelaar de behoefte gehad om schriftelijk te reageren op een column van onze columnist. Dat veranderde toen Hans schreef over de kaalslag en de vernietiging van al het oude ‘groen’ aan de Bundersweg.

Roger woont zelf in de buurt van de Burgemeester de Kuijperlaan in Veghel. Hij is ontstemd en verbaasd over hoe er met de 'laan' is omgegaan. Roger klom in de pen en zond ons een ingezonden brief: 'De totale vernietiging van een van de mooiste en oudste lanen binnen Veghel'.

‘Het signaal over de kaalslag in Veghel is mij uit het hart gegrepen. Ik zou graag eens attentie willen voor een ándere kaalslag die heeft plaatsgevonden. Een van de meest treurige gebeurtenissen binnen de gemeente die op een of andere manier onbenoemd blijft. De totale vernietiging van een van de mooiste en oude lanen binnen Veghel: Burgemeester de Kuijperlaan. Voormalige laan dus. Wat die is niet meer, er is nog maar de helft van over. Er moest een nieuwbouwproject komen en om alle bouwers lekker makkelijk hun gang te laten gaan was het toch wel eenvoudiger om honderden meters aan bomen, die méér dan een halve eeuw oud zijn, maar even om te zagen. De cliënt moet een nieuwe schoen. We hebben het been maar geamputeerd. Dat past wat gemakkelijker….

De bomen links zijn gekapt.

In pittoreske gemeenten als Oisterwijk of pak 'm beet Laren zou het dorp in opstand zijn gekomen. Gevoel voor sfeer, ambiance en uitstraling zijn niet ongewoon. Maar hier? Zijn het inderdaad prutsende groentjes achter de gemeenteburelen die het hier voor het zeggen hebben?

'Wat een farce'

In die zin is het ‘hilarisch’ om waar te nemen dat eerst deze laan vakkundig naar de vernieling wordt geholpen, terwijl enkele weken later de gemeente via de gemeenteberichten in deze Stadskrant meldt dat ze bij bewoners gaat informeren om een 'bomenbeleid' op te stellen. Wat een farce.

Ik ben benieuwd wat gemeente Meierijstad met de situatie gaat doen. Wordt de Burg. de Kuijperlaan omgedoopt? Maken we er gewoon de Burg. de Kuijperstraat van? Of komt er dan toch nog enige visie om de hoek kijken en gaat er een serieuze herbeplanting komen? En dan niet van die lullige sprietjes die eerst 30 jaar moeten groeien voordat het enige omvang van betekenis heeft. Nee, graag joekels van bomen terug. Zodat een van de weinige écht gerespecteerde mooie lanen van Veghel in oude staat wordt hersteld...

Met vriendelijke groeten,

Roger, een bezorgde burger’
(Achternaam is bekend bij de redactie).

Meer berichten