Afbeelding

Toneelgroep Soufflé bouwt al 30 jaar eigen decors

Kunst en cultuur 284 keer gelezen

VEGHEL | Al vanaf het eerste uur worden er voor iedere voorstellingen, in eigen beheer, decors gebouwd door toneelgroep Soufflé uit Veghel. Het decor is vaak het eerste wat het publiek ziet en moet natuurlijk goed zijn. Het is het visitekaartje van de vereniging.

Het begint met het lezen van het toneelstuk dat wordt gespeeld. Hierdoor krijgen de bouwers een idee in wat voor omgeving het stuk zich afspeelt. Dan de vraag aan de vrijwilligers wie er handig is en daarna wordt er een bouwploeg samengesteld. De ene keer is het een moderne woonkamer die gebouwd wordt en dan weer een woonkamer uit de jaren 60 of een boeren keuken. Ook een schildersatelier of een scheepsdek zijn er gebouwd. Wat ook een uitdaging bleek te zijn, was dat er twee hotelkamers naast elkaar gemaakt moesten worden. Hilarisch was het stuk dat zich afspeelde op een Oostenrijks terras in de Alpen. Hiervoor werd er zelfs via Marktplaats kunstgras aangeschaft. Het bleek alleen kletsnat te zijn en dus loei zwaar.

Grafkist
Toen er een stuk werd gespeeld over een begrafenisonderneming moest er ook een grafkist op het podium verschijnen. Dat is wel even iets anders dan een vaas met bloemen. Maar ook dit werd geregeld, gewoon geleend bij een fabrikant. Zo moest er ook eens serviesgoed kapot gegooid worden tijdens het spelen.
Natuurlijk moet je dit zo inrichten dat de splinters en schreven niet over het podium vliegen. Het mag niet gevaarlijk worden, maar ook hier werd een creatieve oplossing voor gevonden.
De materialen werden elk jaar weer zo veel mogelijk hergebruikt. Ook de opslag verhuisde nog wel eens van plaats. Het lag eerst allemaal opgeslagen op zolder bij een boer in Haps. Niet bij de deur vanuit Veghel, maar goed het lag er droog. Tegenwoordig ligt het netjes en in tegenstelling tot in Haps vorstvrij opgeslagen in Veghel.

Nieuw decor
Bij het 25-jarig bestaan is er een totaal nieuw multifunctioneel decor gebouwd. Het zijn allemaal losse elementen die voor iedere opdracht opnieuw gebruikt kunnen worden.
Het decor wordt meestal pas een aantal dagen voor de generale repetitie opgebouwd. Dat is dan een drukke dag waarop veel vrijwilligers aanwezig zijn die mee helpen. Handige kerels die hard doorwerken en de dames van Soufflé helpen mee met de inrichting en het schilderwerk.

Applaus
"Als dan tijdens de première het doek opengaat of het licht aangaat en het publiek een daverend applaus dan weet je dat je decor prima is", laten ze bij de Veghelse toneelvereniging weten.
Het gaat dus niet alleen maar om de repetities en toneelspel, ook achter de schermen wordt druk gewerkt om een voorstelling te laten slagen.
Benieuwd hoe het decor er dit jaar uit ziet, kom dan kijken naar de jubileumvoorstelling: 'Papa moet aan de vrouw'

Papa moet aan de vrouw
De voorstelling 'Papa moet aan de vrouw' wordt gespeeld op 16, 17 en 18 maart op de CHV Noordkade in Veghel.
De voorstellingen beginnen om 20.15 uur.
Voor meer informatie en leuke jubileumkortingen kijk op www.souffle.nl.

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Het laatste nieuws

Uit de krant