Afbeelding

Frits van Eerd en Menno Roozendaal geven startsein voor CHV Academy

Kunst en cultuur 1.544 keer gelezen

VEGHEL | Alle kinderen maken muziek! Het lijkt een onrealistische droom, maar in gemeente Meierijstad doen ze met de start van CHV Academy een poging. Na maandenlange voorbereiding is het initiatiefnemer Phoenix Cultuur gelukt: vanaf oktober trekt een enthousiast, jong team vakdocenten de basisscholen in. Alle leerlingen van groep 4, 5 en 6 krijgen voortaan structureel muziekonderwijs. Wekelijks. Ook andere kunstvakken als dans, theater en beeldende kunst komen aan bod. Bij succes kan met CHV Academy zomaar een trend gezet zijn voor de rest van Brabant én Nederland. De feestelijke kick-off is maandag 2 oktober om 10.30 uur op basisschool de Uilenbrink in Veghel.

Van muziek en kunst is bewezen dat het een positieve invloed heeft op de ontwikkeling van een kind: het bevordert samenwerken, integratie en schoolprestaties, daarnaast verbetert het sociaal gedrag en vermindert het concentratieproblemen. Zelf kunst en muziek maken is bovendien leuk en iedereen zou de kans moeten krijgen dat te ervaren. "Toch zien we nauwelijks structureel professioneel muziek- en kunstonderwijs binnen onze basisscholen, terwijl juist dat nodig is voor die mooie ervaring", laten ze bij Phoenix Cultuur weten.

Ontwikkeling
Reden voor Phoenix Cultuur om samen met partners uit het onderwijs, bedrijfsleven, de Marktplaatsen Cultuureducatie Meierijstad en gemeente Meierijstad te bouwen aan CHV Academy: Circle of Talent. "Met kunst leer je jezelf kennen, ontwikkel je je creativiteit en krijg je meer zelfvertrouwen. Centraal in CHV Academy staat daarom ook dit ontdekken van je eigen talent. Op school. Zo ontwikkelen kinderen zich via de breedtekunst naar de topkunst. Want heb je ambitie en talent? Dan word je binnen CHV Academy volop gestimuleerd je verder te ontwikkelen in talentklassen."
Een enorme kans voor CHV Academy en alle partners om aan de rest van Nederland te laten zien wat kunstonderwijs teweeg kan brengen. Daar waar kunstonderwijs vaak volledig gefinancierd wordt door de overheid, wordt hier evenredig geïnvesteerd door het bedrijfsleven. Participerende bedrijven uit Meierijstad zien in dit structurele kunstonderwijs grote meerwaarde in de ontwikkeling van deze kinderen, hun collega's van de toekomst. En de kunstvakdocenten? Daar waar zij normaal gesproken vaak alleen werken, krijgen zij nu de kans om in teamverband complete onderwijsprogramma's te ontwikkelen en uit te voeren.

2700 kinderen
De feestelijke kick-off van de CHV Academy is op maandag 2 oktober om 10.30 uur op basisschool de Uilenbrink, Melisselaar 1 in Veghel. Frits van Eerd, CEO van Jumbo en Menno Roozendaal, wethouder cultuur van Meierijstad geven het startsein, natuurlijk bijgestaan door een grote groep kinderen. Vanaf die dag krijgen ruim 2700 kinderen in 104 klassen op 32 scholen 30 weken lang muziek- en kunstonderwijs.

CHV Academy wordt mogelijk gemaakt door: Jumbo, Gemeente Meierijstad, Rabobank Uden/Veghel, Ahrend, Oerlemans Packaging, Vanderlande, Van de Ven, Bierens Advocaten, Van Berkel Bedrijven BV en een aantal particuliere donateurs. Samenwerkingspartner: Marktplaatsen voor Cultuureducatie Meierijstad.

Afbeelding
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant