Frits van Eerd en Menno Roozendaal klappen vrolijk mee tijdens het officiële startschot.
Frits van Eerd en Menno Roozendaal klappen vrolijk mee tijdens het officiële startschot.
+ VIDEO

Primeur voor Meierijstad: 'Dit is een droom die uitkomt'

Kunst en cultuur 3.727 keer gelezen

VEGHEL | Na maandenlange voorbereiding is de CHV Academy afgelopen maandag officieel van start gegaan. Frits van Eerd, CEO van Jumbo Supermarkten en zelf een verdienstelijk trompettist, en wethouder van Meierijstad Menno Roozendaal gaven samen met de kinderen van groep 4 en 5 van de Uilenbrink uit Veghel het startsein. "Dit is een droom die uitkomt", aldus Barbara Brouwer, hoofd kunstonderwijs van initiatiefnemer Phoenix Cultuur.

De feestelijke kick-off op de Veghelse basisschool voelt voor Barbara en Marc van Kessel, de geestelijke vader en moeder van het project, als de start van iets groots. Een project wat, mits het succesvol blijkt, best kan worden uitgerold in heel Nederland. "Bij succes kan met de CHV Academy zomaar een trend gezet zijn voor de rest van Brabant én Nederland", denkt Barbara.

De droom begon ruim anderhalf jaar geleden. Barbara: "Mijn TEDtalk tijdens TEDxVeghel maakte veel los. Daarna volgde er een benefietavond met een aantal partners. Het balletje is toen echt gaan rollen." Ze vindt het bijzonder dat er zoveel reactie kwam op de wens om alle leerlingen van groep 4, 5 en 6 voortaan structureel muziekonderwijs te geven. Wekelijks. "We zijn ontzettend blij met de respons, het is heel bijzonder wat hier vandaag gebeurt. Met kunst leer je jezelf kennen, ontwikkel je je creativiteit en krijg je meer zelfvertrouwen." In 104 klassen krijgen 2731 kinderen vanaf maandag muziekonderwijs, maar ook andere kunstvakken als dans, theater en beeldende kunst komen aan bod.

'JA' 
Wethouder Roozendaal vindt het belangrijk dat kinderen in contact komen met kunst en cultuur. "In de rest van jullie leven hebben je daar profijt van", zo sprak hij de schoolkinderen toe. "Het is goed voor de ontwikkeling van creativiteit en het verenigingsleven en het bedrijfsleven profiteren daar later van." Een van de kinderen is het met de wethouder eens, want zijn 'JA' was duidelijk hoorbaar.

Frits van Eerd spreekt de aanwezigen toe.

'Mooie woorden en reacties' 
Frits van Eerd liep de hele ochtend rond met een grote glimlach rond. "Ik ben geraakt door alle mooie woorden en reacties. Iedereen heeft talent en met de CHV Academy bieden we een platform om daarnaar op zoek te gaan. Ik geloof in muziek, in kunst en cultuur. In mijn leven is het een belangrijke factor geweest." Frits speelt inmiddels trompet bij feestorkest Factor 12 (waar ook Marc van Kessel bijzit red.) en is mede-oprichter van Dè wel jaoo. "Ik moest vroeger op pianoles, maar wilde eigenlijk toen al trompet spelen. Uiteindelijk is dat allemaal goed gekomen. Ik ben altijd muziek blijven spelen en heb nu nog wekelijks les van Marc. Het is goed voor je creativiteit en zoals de wethouder al aangaf de kinderen hebben daar later profijt van, net als het bedrijfsleven en het verenigingsleven", denkt Frits.

Ambitieus
Het landelijk uitrollen van de CHV Academy ziet de Jumbotopman wel zitten. "We zijn ambitieus. Het zou mooi zijn als Meierijstad als voorbeeld kan dienen. Mijn steun is in ieder geval onvoorwaardelijk. Ik laat dit niet meer los."
Frits hoopt dat ook particulieren het project gaan ondersteunen. "Hoe gaaf zou het zijn als ouders een kleine bijdrage willen leveren om hun kind muziekles te laten volgen op de basisschool. Of opa's en oma's."

Wethouder Roozendaal trommelt mee, terwijl de kinderen van de Uilenbrink lekker staan te dansen.

De partners waren maandag goed vertegenwoordigd en ook verschillende docenten van Phoenix waren naar de officiële opening gekomen. "Dit is een droom die uitkomt. Vandaag is de CHV Academy officieel begonnen. Een bijzonder moment voor heel Meierijstad", besluit een glunderende Barbara.

CHV Academy wordt mogelijk gemaakt door: Jumbo, Gemeente Meierijstad, Rabobank Uden/Veghel, Ahrend, Oerlemans Packaging, Vanderlande, Van de Ven, Bierens Advocaten, Van Berkel Bedrijven BV en een aantal particuliere donateurs. Samenwerkingspartner: Marktplaatsen voor Cultuureducatie Meierijstad.

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant