Logo kliknieuws.nl/stadskrantveghel
Jan van Hoof en Carin Simons (Foto's: Bart Heesen).
Jan van Hoof en Carin Simons (Foto's: Bart Heesen).
Fabriek Magnifique

MeierWIJstad brengt inwoners samen

  •   keer gelezen   Kunst en cultuur

VEGHEL | Mensen verbinden via kunst. Daarin vinden kunstenares Carin Simons en festival Fabriek Magnifique elkaar. Op 6, 7 en 8 juli vindt het festival voor de achtste keer plaats. Dit jaar voor het eerst in de nieuwe gemeente Meierijstad, met dertien dorpen met een eigen cultuur en gewoonten. Daar wil kunstenares Carin Simons met het project MeierWIJstad verandering in brengen. Doel is honderden bewoners samen een gigantische puzzel in elkaar te laten zetten. Elk puzzelstuk wordt een kunstwerk op zich, samen vormen ze het grondgebied van de gemeente.

Carin Simons vertelt enthousiast over het project dat ze samen met vele vrijwilligers aan het opzetten is. "Wat weten we eigenlijk van elkaar? Ieder mens heeft zijn eigen talenten en interesses. Dingen waar je voor gaat, waar je enthousiast met anderen over kan praten. Die talenten willen we zichtbaar maken en met elkaar verbinden", vertelt Carin.

Puzzel grondgebied
Het verbinden van mensen en talenten gebeurt letterlijk via een grote puzzel. "We hebben het grondgebied van de gemeente in meer dan 300 stukken verdeeld, als een echte puzzel. Via de website meierwijstad.nl kan iedere inwoner die dat wil een puzzelstuk adopteren."
Vanaf eind april kan iedereen die een puzzelstuk heeft geadopteerd dit stuk op groot formaat van dik plaatmateriaal ophalen. "De bedoeling is dat je via dit puzzelstuk je talent zichtbaar maakt," vertelt Carin. "Dat kan alleen of met een groep, je kunt het beschilderen, er een gedicht op schrijven of er een mozaïek op maken. Alles mag en alles kan. Je kunt er ook een verhaal over vertellen. Die plaatsen we op onze website."
Jolande Staals uit Nijnsel was meteen enthousiast en heeft al voor het project gestart is een puzzelstuk geclaimd. "Yes, ik kan weer meedoen, ik weet al precies wat ik van het puzzelstuk ga maken", aldus Jolande.

Fabriek Magnifique
De puzzelstukken worden tijdens Fabriek Magnifique op vrijdagavond 6 juli in elkaar gezet. Dit gebeurt op de tijdelijk naar sponsor Hobij vernoemde grote parkeerplaats aan de Hoofdstraat in Veghel. "De totale puzzel wordt ruim 400 vierkante meter groot," aldus Jan van Hoof, directeur van het festival. Hij vervolgt: "Een geweldige uitdaging, waar mensen samen een kunstwerk maken. Ze komen letterlijk en figuurlijk met elkaar in contact en het levert een prachtig groot kunstwerk op."

Meedoen
Ben je geïnteresseerd? Op de website www.meierwijstad.nl vind je informatie en verhalen van inwoners van de dertien kernen.
Ook kun je hier een stuk van de puzzel adopteren.

René Hildesheim
Fabriek Magnifique is dit jaar op vrijdag 6 juli, zaterdag 7 juli en zondag 8 juli. Eerder maakte de organisatie van het Veghelse festival bekend dat ze gaan samenwerken met René Hildesheim. Hij gaat een speciale circusarea midden in het Julianapark organiseren.

Meer berichten