Het hart van het festival is het Julianapark.
Het hart van het festival is het Julianapark.

'Het wordt moeilijk om alles te zien, zoveel is er te doen'

Kunst en cultuur 1.767 keer gelezen

VEGHEL | Fabriek Magnifique staat in de steigers. De eerste namen van de artiesten die komen optreden op het art en food festival in Veghel sijpelen inmiddels door. Ook de verschillende stages en een aantal bijzondere projecten zijn bekend.

Fabriek Magnifique is dit jaar op vrijdag 6, zaterdag 7 en zondag 8 juli. "Het festival loopt dwars door Veghel. Van de Molenstraat tot aan de Noordkade. Daartussenin is van alles te doen", vertelt Jan trots. De artistiek leider heeft er zin in: "Het wordt moeilijk om alles te zien, zoveel is er te doen tijdens Fabriek Magnifique."

Park
Het hart van het festival is het Julianapark. Jan weet eigenlijk niet waar hij moet beginnen. "Daar is zo ontzettend veel te doen. De Kuussegatters hebben een eigen area, net als Stichting gewoon doen. Deze actieve vriendengroep heeft met de 'Hangout' een eigen strand." Op het grote grasveld komen drie podia te staan. "Het valt hier niet stil. Er is continu iets te doen. Het wordt echt een verblijfslocatie. In principe zou je hier het hele weekend kunnen vertoeven." Alle area's hebben overigens een food gerelateerde naam. Denk aan: bitterbal, olijf en grand dessert. Jan vervolgt: "In totaal zijn er alleen al in het park zeven podia te vinden. Het foodgedeelte is groter dan twee jaar geleden. Nieuw is onder andere de plek waar elf ZLTO-boeren zichzelf presenteren. Hoe wordt ons voedsel eigenlijk gemaakt? Het is een informatieve plek voor jong en oud. Het Food Circus Meierijstad, samenwerking met het 1 Ander Festival en Paaspop, is een nieuwe locatie waar voedsel en kunst samenkomen. Hoe wordt ons voedsel gemaakt? Het is een informatieve plek voor jong en oud." De Molenstraat wordt omgetoverd tot Moulin Rouge. Daar is een apart programma. Net als de Markt, waar het podium Stamppot komt te staan.

Regenboogweg
Ook het Heilig Hartplein heeft een eigen programma. Via de Regenboogweg komen bezoekers uit op de Noordkade. "De regenboogweg, een initiatief van Jolanda van Doorn en Geert van de Vorstenbosch, blijft een paar maanden liggen. Het wijst mensen erop dat iedereen zichzelf moet kunnen zijn." Op de Noordkade is uiteraard van alles te doen.

Jan vertelt dat er twee podia op de Noordkade komen. "Kibbeling staat op bijna dezelfde plek als twee jaar geleden. We draaien hem iets meer naar Wittern toe. Het andere podium, Veekoek, komt een stukje verderop te staan." Binnen spelen theater, dans en beeldende kunst de hoofdrol. "De tentoonstelling van designers met hergebruik is nu al te zien. Kunstenaars Elvira Wersche en Horst Rickels gaan vanaf 15 juni ter plekke iets bijzonders maken. Er is ook een project kunsteducatie en er komt een bazaar (overdekte markt red.) waar leerlingen hun eigen kunstwerken kunnen verkopen."

Kloostertuinen
De Kloostertuinen zijn tijdens Fabriek Magnifique open. Een mooie gelegenheid om de tuin, die normaal gesproken niet toegankelijk is, eens te bekijken. "Tijdens het festival wordt het een oase van rust. Klassieke muziek en beeldende kunst spelen hierin een belangrijke rol", verklapt Jan.

Afval
Ook de bibliotheek doet mee. Zij vragen aandacht voor het thema 'afval' en het hergebruiken van materialen. Iets wat vaker terugkomt in de programmering. "Wij vinden dat een belangrijk thema om aan te stippen. In het centrum komen beelden te staan van afvalmaterialen zoals karton en plastic." De tuin van de bibliotheek is straks makkelijk te bereiken, via de Parklaan, met de bloemenbrug. Een brug die speciaal voor het festival wordt geplaatst.

Waterbaan
De festivalterreinen worden met elkaar verbonden. Jan legt uit hoe dit gaat gebeuren. "Vijf kunstenaars, waarvan twee met Veghelse roots, zijn bezig met een waterbaan. Dit wordt ongelofelijk bijzonder. De baan met stromend water begint in het centrum en eindigt bij de haven. Op verschillende locaties op, in en langs de waterbaan is van alles te doen en te zien. Hier wordt nog lang over nagepraat. Let maar op. Wie weet vormt het in de toekomst wel een permanente verbinding." Water speelt tijdens het festival een prominente rol.

'Iedereen kan meedoen'
Mensen konden zelf ideeën en plannen indienen bij de organisatie. Daar werd massaal gehoor aan gegeven. "Er zaten veel gave ideeën tussen. Je gaat er veel terugzien tijdens Fabriek Magnifique. Voorbeelden te over, neem Carin Simons met Meierwijstad tegenover HOBIJ (360 mensen maken een eigen puzzelstukje. Uiteindelijk wordt dat één geheel red.) of Marianne van Heeswijk met haar Dassenbrug. Iedereen kan meedoen, dat is de kern van het festival", zegt Jan.
Het is volgens de artistiek leider bijna onmogelijk om alles te zien. "Je komt zoveel bijzondere dingen tegen. De mogelijkheden zijn ongekend. Ik hoor vaak dat mensen rondlopen zonder programmaboekje, want overal kun je iets tegenkomen waar je even wil blijven staan. Dat is dit jaar niet anders", belooft hij.

De eerste grote namen zijn bekend: Fay Claassen en Cor Bakker komen naar Veghel.

Fay Claassen
De eerste namen zijn bekend. Fay Claassen krijgt op 6 juli een Edison en twee dagen daarna staat ze samen met Cor Bakker in het Julianapark in Veghel. "Ze is in haar genre (jazz) de beste van Nederland. Ze verzorgt het traditionele ontbijtconcert in het park. Ik ben er trots op dat we hen hebben binnengehaald." Het gratis concert begint om 09.45 uur, daarvoor wordt er een gratis ontbijtje geserveerd. Het Habsburger Strauss Orkest komt net als Fay naar Veghel. "Een orkest van ongeveer 35 personen. Groots en meeslepend. Wilma Bierens zingt met het orkest mee", besluit Jan.

Jan is nog in gesprek met verschillende (grote) artiesten. Daarover later meer. Meer informatie op: www.fabriekmagnifique.nl.

Afbeelding
Vrijwilligers gezocht!
Afbeelding
René en Jan zijn blij met de samenwerking.
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant