Jochem Geene zit geconcentreerd achter de Steinway D.
Jochem Geene zit geconcentreerd achter de Steinway D. Foto's: Ad vd Graaf.
+ FOTO'S & VIDEO'S

Van Concertgebouw naar De Blauwe Kei: 'De Rolls-Royce onder de vleugels'

Kunst en cultuur 1.533 keer gelezen

VEGHEL | Theater De Blauwe Kei uit Veghel beschikt sinds kort over een Steinway D vleugel, een vleugel die tot voor kort nog een vaste plek had in een van de meest exclusieve concertzalen in de wereld: Het Concertgebouw in Amsterdam. "Het is echt heel bijzonder dat dit exemplaar hier in Veghel staat", aldus Martien van den Hoven (voorzitter van Stichting Cultuurfabriek Noordkade waar De Blauwe Kei onderdeel van is) die de zieke directeur van De Blauwe Kei Harry Vermeulen verving.

Het gaat om een vleugel uit 1997 die destijds geselecteerd is voor de grote pianoconcerten waarmee Het Concertgebouw zo wereldberoemd is geworden. Alle groten der aarde hebben door de jaren heen hun vingers over de toetsen van dit exemplaar laten glijden. Door steeds te vernieuwen, schuiven de oudere vleugels traditiegetrouw door van zaal tot zaal totdat ze uiteindelijk afscheid nemen van Het Concertgebouw.

Deal
De vleugel is in bruikleen beschikbaar gesteld door de sponsorclub van De Blauwe Kei (Stichting Culturele Belangen Veghel en omstreken). "Ik ben de sponsorcommissie zeer erkentelijk. Zij maken het mogelijk dat wij hier op de Noordkade cultuur kunnen bedrijven. De deal is in principe oneindig lang. Artiesten mogen hem gebruiken, maar we houden ook de huidige piano binnenboord."

Martien verving de zieke Harry Vermeulen.

Over het prijskaartje wil Martien niet teveel zeggen. "We hebben hem voor een vriendenprijsje gekocht. De vleugel behoudt overigens zijn waarde. Dit instrument gaat eigenlijk nooit echt kapot." 

'Top of the bill' 
Concertpianist Jochem Geene speelde een belangrijke rol in het naar Veghel halen van de Steinway D (de D staat voor de afmeting. Steinway D is de grootste red.). Via Wilma Bierens kwam hij in contact met Harry. "Ik presenteer deze vleugel met heel veel trots. Het is een fantastisch instrument. Mijn dank gaat uit naar Harry. Hij stond er voor open om niet voor een doorsnee piano te gaan. Nu heeft De Blauwe Kei de top of the bill", vertelt Jochem.

Twaalfduizend onderdelen
De Steinway is volledig met de hand gebouwd. "Het instrument bestaat uit zo'n twaalfduizend onderdelen die feilloos met elkaar samenwerken. Hij doet precies wat je wil", zegt Jochem voordat hij plaatsneemt achter de vleugel om de eerste klanken te spelen. Hij wordt er bijna emotioneel van. "Het is een eer om dit instrument onder handen te hebben. Het is geweldig voor Veghel dat zoiets hier staat." 

Edward Meijer heeft de vleugel speelklaar gemaakt (zie video). "Het is de Rolls Royce onder de piano's. Er zit zoveel dynamiek in de Steinway. Van heel zachtjes tot krachtige tonen. Het kan allemaal met deze vleugel."

Het serviceteam van De Blauwe Kei is in het nieuw gestoken.

Nieuwe kleding
Voorafgaand aan de presentatie van de Steinway werd de nieuwe kleding van het serviceteam van De Blauwe Kei gepresenteerd. Martien: "Het ziet er strak en chique uit. Deze kledingkeuze is in samenwerking met FashionFabriek van Phoenix Cultuur tot stand gekomen. Zo zie je maar dat de onderlinge samenwerking op de Noordkade steeds meer gestalte krijgt", besluit hij tevreden. De kleding is eveneens mogelijk gemaakt door de sponsorclub.

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant