Logo kliknieuws.nl/stadskrantveghel
De littekens van de Tweede Wereldoorlog zijn nog steeds van invloed op onze samenleving.
De littekens van de Tweede Wereldoorlog zijn nog steeds van invloed op onze samenleving. (Foto: Kamerich & Budwilowitz)
VEGHELSE TONEELPUBLIEKSPRIJS

Mozaïekvertelling over de sporen van een oorlog

  •   keer gelezen   Kunst en cultuur

VEGHEL | Het toneelstuk In Vrede laat zien hoe de littekens van de Tweede Wereldoorlog nog steeds van invloed zijn op onze samenleving. In Vrede is op zaterdag 30 maart om 20.15 uur te zien in de Grote Zaal van Theater De Blauwe Kei op CHV Noordkade. Kaarten kosten 18.55 euro en zijn te bestellen via www.blauwekei.nl.

Hoe belangrijk is het om de Tweede Wereldoorlog te herdenken? Wat heeft de huidige jonge generatie nog te maken met gebeurtenissen van meer dan 70 jaar geleden? Waarom herdenken wij en wat herdenken we precies? In Vrede slaat een brug tussen vroeger en nu. Het vertelt een verhaal dat zijn fundament heeft in de Tweede Wereldoorlog en bevraagt in hoeverre we het motto dit nooit meer dat daaruit voortkwam ook echt aan het waarmaken zijn. Voor deze productie is samengewerkt met schrijver/vertaler Nabil Nabo, een Syrische vluchteling. Nabil heeft het stuk vertaald naar het Arabisch, dat in boventiteling te zien is. Nabil staat ook model voor het Syrische personage in het stuk. Zijn ervaringen over aansluiting vinden in een nieuwe samenleving vormen de basis voor één van de verhaallijnen uit het stuk.

In Vrede is een mozaïekvoorstelling waarin vijf verhalen samenkomen. Verhalen over het leven in tijden van vrede, over omgaan met de schuld, het verlies en het verdriet dat voor die vrede is ontstaan. Een man ontdekt op latere leeftijd zijn verborgen Joodse identiteit. Een onbekend familielid hield dit geheim en gaat daar een leven lang gebukt onder. Een bejaarde dochter leidt een teruggetrokken bestaan en zit zo de schuld van haar allang overleden 'foute' moeder uit. Een jonge man die in vrede is opgegroeid, raakt in paniek van de beladen oorlogsgeschiedenis van zijn huis. En daar doorheen loopt Nabil, die net is gevlucht uit een oorlog die vandaag woedt.

In Vrede is genomineerd! Theater De Blauwe Kei reikt in samenwerking met de Stadskrant Veghel ieder jaar een publieksprijs uit voor de beste toneelvoorstelling van het seizoen: De Veghelse Toneel Publieksprijs. De bezoekers van alle toneelvoorstellingen in De Blauwe Kei kunnen de meest aansprekende toneelvoorstelling van het seizoen kiezen door te stemmen.

Meer berichten