Aila (L) en Yara in hun expositieruimte. Ze zitten op de ontworpen stoelen van Aila.
Aila (L) en Yara in hun expositieruimte. Ze zitten op de ontworpen stoelen van Aila.

Jong en oud naast elkaar tijdens Open Atelierroute Veghel

Kunst en cultuur 952 keer gelezen

VEGHEL | 55 kunstenaars uit de regio tonen in het weekend van 28 en 29 september hun kunsten tijdens de zesde editie van Open Atelierroute Veghel. Dit jaar is er extra aandacht voor jonge kunstenaars in de dop. Onder hen bevinden zich Yara Steinvoort (18) en Aila Surminski (18) uit Veghel die met veel plezier het publiek laten kennismaken met hun kunst.

Met een flinke dosis enthousiasme laten Yara en Aila hun expositieruimte aan de NCB-laan 32 in Veghel zien. In het voormalige pand van natuursteenbedrijf Peterse zijn komend weekend een aantal van hun werken te bewonderen. Een spannend maar vooral leuk vooruitzicht waar de twee studentes van het Sint Lucas in Boxtel veel zin in hebben. Een kleine glimp van de tentoonstelling is alvast op te vangen. De dames zijn deze zondag druk doende met het voorbereiden en inrichten van hun tentoonstellingsruimte die ze delen met drie andere kunstenaars die meedoen aan de Open Atelierroute Veghel. Elk van hen heeft een eigen expositieruimte en specialisatie.

Creatieve kunstenaars 
Zo ook Yara en Aila. "Ik vind het leuk om te schilderen en te tekenen met verschillende materialen", vertelt Yara die voor het eerst exposeert. De Veghelse volgt de opleiding vormgeving en ambacht met als specialisatie decoratie- en restauratieschilderen. Yara zal een aantal van haar tekeningen laten zien, waaronder een groot mdf-paneel van 60 bij 80 centimeter die ze maakte voor school. "Ik haal voor mijn tekeningen inspiratie uit van alles en vind het leuk om dingen uit te proberen." Aila kreeg de liefde voor kunst met de paplepel ingegoten. Haar moeder Madelon la Porte is kunstenares en doet ook mee aan de Open Atelierroute Veghel. "Ik ben elke dag wel bezig met kunst", vertelt Aila die de opleiding vormgeven product, ruimte en media met als specialisatie ruimtelijke vormgeving en productontwerp doet. "Ik haal mijn inspiratie uit de dingen om me heen, zoals de natuur en muziek. Tijdens de expositie laat ik onder meer een aantal foto's zien en de stoelen die ik heb ontworpen voor een schoolopdracht. Hiervoor heb ik de keukenstoelen thuis uit elkaar gehaald en er weer nieuwe stoelen van gemaakt", lacht Aila. De twee jonge kunstenaars hopen veel jongeren te trekken. "Daarnaast willen we jonge kunstenaars activeren om te exposeren. Dat is heel belangrijk. Je doet zo veel ervaring op en bouwt een netwerk op."

Het mdf-paneel van Yara. 

Jong en oud 
Naast Yara en Aila dragen de cursisten van het Tekenatelier Jongeren van Phoenix Cultuur en bureau Be-teken-is hun creatieve steentje bij aan de route. De organisatie van Open Atelierroute Veghel is blij met de toevoeging van de jonge talenten aan de Open Atelierroute en wil ze in de toekomst actief bij het event blijven betrekken. "Jong en oud versterken elkaar. We kunnen veel van elkaar leren en elkaar helpen", vertelt Aafke Steenhuis, voorzitter van Open Atelierroute Veghel. "Er ontstaat op deze manier een goede wisselwerking. De Open Atelierroute blijft zich zo door ontwikkelen en dat is erg belangrijk. Het zou mooi zijn als een van de jongeren straks doorstroomt naar de organisatie en meedenkt over de invulling van de Open Atelierroute." Yara en Aila willen beiden graag verder in de kunst, maar weten nog niet precies in welke richting. "Dat zijn we nog volop aan het ontdekken", besluiten de twee met een lach.

Kijk voor meer informatie op www.openatelierrouteveghel.nl. Alle ateliers op de route zijn geopend van 11.00 tot 17.00 uur.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant