In Senang spelen Nynke Heeg en Klemens Patijn met hun roots.
In Senang spelen Nynke Heeg en Klemens Patijn met hun roots. Foto: BEN VAN DUIN
VEGHELSE TONEEL PUBLIEKSPRIJS

Muziektheater over afkomst, traditie en botsingen

Kunst en cultuur 387 keer gelezen

VEGHEL | Nynke Heeg en Klemens Patijn gaan in de voorstelling Senang op zoek naar wat het betekent om een derde generatie Indische Nederlander te zijn. Generatie drie zwijgt niet langer, maar vraagt en confronteert. Senang, een voorstelling over afkomst, tradities en botsingen, is op zaterdag 5 oktober te zien in het Magazijn, een van de kleine zalen van theater De Blauwe Kei op de Noordkade.

In Senang spelen Heeg en Patijn met hun roots. Hun Indische ouders en grootouders kregen, samen met zo'n tweehonderdduizend andere vluchtelingen in de jaren vijftig, een koud welkom in Nederland. Een groep niet-allochtoon en niet-autochtoon met een flink vermogen om stilzwijgend op te gaan in de Nederlandse samenleving. Heeg en Patijn duelleren met het beste en het slechtste van de twee culturen die zij in zich dragen. Het is het verhaal van familiegeschiedenissen van koloniale overheersing, overleven in Jappenkampen en een onafhankelijkheidsoorlog.

Actrice Nynke Heeg werkt bij diverse theatergezelschappen, ze is te zien in de tv-serie Het geheime dagboek van Hendrik Groen en in de film Redbad.

Acteur en theatermaker Klemens Patijn maakte en speelde locatievoorstellingen voor Oerol en de Karavaan, werkte bij Toneelgroep Amsterdam en het NNT, is te zien in diverse filmproducties en in tv-series zoals Flikken Maastricht en Soof.

Twee culturen
Heeg en Patijn willen de pijn van de oudere generaties niet zomaar laten verdwijnen en willen grip krijgen op hun gemixte roots. Senang is een persoonlijke zoektocht naar identiteit, bekend voor iedereen die opgroeit in twee culturen. Hoe bepalend is je afkomst voor wie je bent of wie je wordt? Hoe senang voelen nieuwe Nederlanders zich vandaag de dag? Senang was vorig seizoen met veel succes een maand lang te zien in Bellevue Lunchtheater bij Theater Bellevue Amsterdam. "Prachtig hoe klein en hoe intiem de voorstelling in elkaar zit. Senang, wat betekent je op je gemak voelen, had niet beter gekozen kunnen worden. Complimenten aan regie van Jos Kan en het mooie toneelbeeld/decor van Lidwien van Kempen", zo schrijft Theaterparadijs.

Veghelse Toneel Publieksprijs
Senang is genomineerd! Theater De Blauwe Kei reikt in samenwerking met de Stadskrant Veghel ieder jaar een publieksprijs uit voor de beste toneelvoorstelling van het seizoen: De Veghelse Toneel Publieksprijs.
De bezoekers van alle toneelvoorstellingen in De Blauwe Kei kunnen de meest aansprekende toneelvoorstelling van het seizoen kiezen door te stemmen. Aan het einde van het theaterseizoen wordt bekend gemaakt welke toneelvoorstelling heeft gewonnen.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant