Logo kliknieuws.nl/stadskrantveghel
Frans Beerens exposeert in de Wiebenga Silo.
Frans Beerens exposeert in de Wiebenga Silo. (Foto: )

Expositie Frans Beerens draagt naam: Tijdsilo's

  •   keer gelezen   Kunst en cultuur

VEGHEL | Tijdsilo's, zo heet de nieuwste expositie van Frans Beerens in de Wiebenga Silo, georganiseerd door kunstgroep De Compagnie. De tentoonstelling is te zien van 19 januari tot en met 15 maart en is dagelijks te bezoeken tussen 10.30 uur en 21.00 uur. Op zaterdag kan men tussen 12.00 uur en 18.00 uur op de Noordkade in Veghel terecht. Op zondag van 14.00 uur tot 18.00 uur

Nadat Frans in 1986 zijn academie-opleiding afrondde, ging hij verder met het onderzoeken van vorm en beeld. Fotografie was daarvan een onderdeel. Steeds meer werd het een middel om zijn ideeën beeldend vorm te geven.
Bijna niet meer voor te stellen in de huidige digitale tijd, maar Frans Beerens gebruikt nog de 'gewone' negatieffilm. Dit om het beeld zonder menselijke manipulatie vast te houden. Het op papier afgedrukte resultaat bleef echter te vlak. Het werd een plaatje zonder diepte.

Materiefoto
In 2005 fotografeert de kunstenaar een restauratieatelier voor tapijten in Florence. Hier krijgt hij het idee om een foto te weven. In het Textiellaboratorium in Tilburg doet hij een jaar lang onderzoek en ontwikkelt daar zeven grijsschalen. Daarnaast ontdekt hij dat verschillende garens met ieder een eigen structuur ook het eindbeeld bepalen. Reliëf en structuur suggereren de diepte. Zo herschept Frans Beerens zijn analoge foto via een digitaal systeem naar de gewenste materie-afbeelding met een bijzondere dieptewerking. Daarmee creëert de kunstenaar naast de perspectivische en vervagende dieptewerkingen die al lang in het platte vlak worden toegepast een heel vernieuwende benadering.

Meer berichten