<p>De kunstenaars aan het werk.</p>

De kunstenaars aan het werk.

(Foto: )

Hedendaagse kruisweg in Lambertuskerk

  •   keer gelezen   Kunst en cultuur

VEGHEL | In de Lambertuskerk zijn vanaf 11 september vijftien giclees (reproducties van zeer goede kwaliteit) van DICX Kruisweg te bezichtigen.

Dick Evers bestudeert al jaren het lijdensverhaal, de persoon van Jezus Christus en de staties van de Kruisweg. Hiervoor verbleef hij onder meer enkele malen per jaar in een klooster. Zijn doel was het maken van een hedendaagse Kruisweg.
Uit het jaar 333 dateert het eerste reisverslag van een pelgrim uit Frankrijk naar Jeruzalem. De stad bezoeken waar Jezus is verraden, veroordeeld, gemarteld, gedood en begraven begon een grote aantrekkingskracht uit te oefenen op de christenen in het Westen.
Al met al werd de kruisweg gemeengoed in het katholieke landschap en in de kerken in onze streken vanaf 1750. Om ‘succesvol’ te zijn moesten de staties zo uitgevoerd worden dat de mensen in hun streek en cultuur er een relatie mee konden opbouwen. Ze zijn altijd bedoeld geweest om ‘in beweging’ te brengen: het zijn voorbeelden van populaire kunst. Dick Evers (Venlo) schildert de Kruisweg, zoals hij in 2021 geschilderd moet worden, samen met Michelle van Asperen (Veghel) en Jacques Spee (Obbicht) in de historische kapel van Oud St. Gregor (bouwjaar 1810) in kloosterdorp Steyl, Noord-Limburg NL. Verder zorgden de monniken Frater Leo Disch en Pater Matthieu Wagemaker van Abdij Benedictusberg in Lemiers Vaals, voor de historische reflectie.
De vijftien giclees van DICX Kruisweg zijn van 11 september tot en met 26 september te bezichtigen in de Sint Lambertuskerk gedurende een half uur voor aanvang en een half uur na afloop van de gebruikelijke vieringen.
Op alle komende zaterdagen en zondagen in september van 14.00 tot 16.00 uur.

Meer berichten