<p>&nbsp;De tentoonstelling is te zien tot en met 31 oktober. </p>

 De tentoonstelling is te zien tot en met 31 oktober.

(Foto: )

Etsen van Josette Lenders: ‘Kijken met handen, neus, ogen en oren’

  •   keer gelezen   Kunst en cultuur

VEGHEL | Josette Lenders is zowel beeldend kunstenaar als bioloog. Dat is in haar werk goed te zien. Als bioloog is ze geïnteresseerd in al wat leeft en geleefd heeft. Als kunstenaar is ze vooral bezig om deze organische wereld op haar manier vorm te geven. Ze kijkt met al haar zintuigen en ontleedt wat ze ziet in haar gedachten of als het mogelijk is echt. Haar etsen proberen de kijker te verleiden om op een andere manier naar de wereld te kijken. De Compagnie presenteert haar werk tot en met 31 oktober in cultuurcafé de Afzakkerij aan de Noordkade in Veghel.

De binnenkant van een organisme ziet er vaak anders uit dan de buitenkant. Zo kan iets wat er van buiten als heel vanzelfsprekend uitziet, van binnenuit reeds worden aangevreten, uitgehold zijn en helemaal verstoord. En andersom, kunnen organismen die van de buitenkant als oud en rot ervaren worden, verrassen door een nieuwe kiem, nieuwe impulsen, een nieuw leven. Lenders zoekt wegen om het mysterie van die binnenkant, zoals zij zich dat voorstelt, zichtbaar te maken. “De natuur inspireert me om steeds opnieuw mijn atelier in te duiken, daar te gaan etsen of te schilderen. Naarmate ik ouder word zijn het vooral planten en micro-organismen die me aanzetten tot nieuw werk. Alsof het langzame, het stille, het wint van het drukke en beweeglijke. Misschien dat het trage een tegenwicht biedt tegen de drukte in onze maatschappij.”

Technieken
Josette Lenders (1950) is in 1997 afgestuurd aan kunstacademie ArtEZ. Haar etsen zijn het resultaat van een langdurig proces van weghalen en weer toevoegen, laag na laag, waarbij sporen van onderliggende bewerkingen aanwezig blijven. Ze past diverse etstechnieken toe, vaak in combinatie met een genuanceerde plaattoon die mede de sfeer van het werk bepaalt.

Praktische informatie
Cultuurcafé de Afzakkerij is onderdeel van het CHV-complex op de Noordkade in Veghel. De tentoonstelling is te zien tot en met 31 oktober.

Meer berichten