Het Filharmonisch Orkest 's-Hertogenbosch.
Het Filharmonisch Orkest 's-Hertogenbosch.
VIDEO

Carmina Burana wordt de opening van Fabriek Magnifique

Kunst en cultuur 737 keer gelezen

VEGHEL | Eindelijk wordt de Carmina Burana uitgevoerd tijdens Fabriek Magnifique. De organisatie heeft het klassieke muziekstuk als grote opener van het festival gepland.

Op vrijdagavond 22 juli kan er in het Julianapark vanaf 20.00 een vol uur en kwartier genoten worden van het klassieke muziekstuk van de componist Carl Orff, dat wordt uitgevoerd door het Filharmonisch Orkest 's-Hertogenbosch, de Bossche Opera, slagwerkers met volledig slagwerk van Muziekvereniging Frisselstein, tientallen projectzangers uit heel Nederland en drie solisten: Martijn Sanders, Pascal Pittie en de Veghelse Wilma Bierens. Het hele stuk staat onder leiding staan van dirigent Lex Bergink.

Symfonieorkest
De Carmina Burana is een middeleeuws manuscript dat bestaat uit meer dan 200 liederen over heel uiteenlopende onderwerpen. Orff selecteerde in 1935 een aantal liederen uit deze Carmina Burana en schreef er zijn eigen muziek bij. De componist schreef het stuk origineel voor solisten, koor, twee vleugels en compleet slagwerk. Later herschreef hij de Carmina Burana voor een geheel symfonieorkest. Op 8 juni 1937 was de wereldpremière in de opera van Frankfurt.

Extra dimensie
Fabriek Magnifique geeft dit project nog een extra dimensie door de creativiteit van jongeren te betrekken. Zij krijgen de kans het eerste deel, O Fortuna, uit de Carmina Burana om te zetten in een modern eigentijds stuk. Dit kan in allerlei verschillende vormen, denk aan dans, rap, of een dj-mix.

Op 23 juli wordt deze productie uitgevoerd om 20.00 uur in het Jheronimus Art Centre. Projectzangers (voornamelijk heren) kunnen zich nog aanmelden via anja.groot@fabriekmagnifique.nl.

Kijk voor een impressie het onderstaande filmpje. Een uitvoering van de Carmina Burana door het Filharmonisch Orkest 's-Hertogenbosch in Sint-Petersburg (2015).

Het hele stuk staat onder leiding staan van dirigent Lex Bergink.
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant