Een gevecht in het kasteel tijdens de repetitie van Meske & Monster (Foto: Twan Verkuylen).
Een gevecht in het kasteel tijdens de repetitie van Meske & Monster (Foto: Twan Verkuylen).

Ontroerende familievoorstelling met een lach

Kunst en cultuur 248 keer gelezen

VEGHEL | Het sprookje Belle en het Beest, maar dan effe anders en ook nog eens in een gezellig Brabants jasje gegoten. Regisseuse Lilian van Overbeek heeft het beroemde sprookje herschreven en naar haar hand gezet. Het resultaat? De unieke en bijzondere muziektheatervoorstelling Meske & Monster die tijdens Festival Fabriek Magnifique maar liefst zes maal wordt gespeeld.

De repetities verlopen voorspoedig. Volgens Lilian gaat alles volgens plan. "Het is een erg leuk repetitieproces. Elke keer weer is er iets te lachen en we hebben maken veel lol." Het script wordt constant aangepast. "De leuke teksten en grappen die tijdens het repeteren bij ons opkomen of zich spontaan voordoen, worden ingepast in de voorstelling. Vorige week kwamen er een paar dansers even kijken en zij hebben zitten schateren van het lachen." Toch probeert Lilian ook te ontroeren. Bij haar zelf lukt dat in ieder geval. "Ik heb al verschillende keren met kippenvel zitten kijken. Bijvoorbeeld uit verbazing over hoe mooi iemand zingt of een scene speelt. Het is een familievoorstelling die ontroert."

Vervallen kasteel
Het toneelstuk gaat over een monster, een vervloekte prins, die woont in het vervallen Kasteel Frisselstein. Ook de hele hofhouding van het kasteel is vervloekt. Het Meske is net met haar moeder verhuisd naar het dorpje Sint-Oedenrode vlakbij het kasteel in het mooie plaatsje Veghel en de Vlagheide waar de wolven dansen. Op een dag gaat de moeder naar de jaarmarkt, maar ze verdwaalt in het bos en komt uit bij het vervallen kasteel. Het monster neemt haar gevangen en wat er dan allemaal gebeurt? "Tja, daarvoor moet je toch echt komen kijken", lacht Lilian.

Totaaltheater
Voor de regisseuse en haar cast wordt het nog even doorbikkelen. "Ik ben nu druk met de kostuums bezig. De repetities gaan prima dus uiteindelijk gaat het allemaal goed komen", verzekert Lilian. Het bijzondere decor, de kleding en rekwisieten zijn geïnspireerd op de Jardin – d'email van beeldend kunstenaar Jean Dubuffet. De decorstukken zijn bovendien multi-interpretabel.
Meske & Monster vormt met musical, dans, muziek en beeldende kunst een bijzondere totaaltheater voorstelling. Twaalf spelers tussen de 12 en 52 jaar oud uit Veghel, Schijndel en Sint-Oedenrode vertolken de verschillende rollen en laten op 22, 23 en 24 juli zien wat zij in huis hebben. Mees Donkers verzorgt met zijn 5 jaar een bijzonder gastoptreden. "Bij de middagvoorstellingen is hij er sowieso bij en verder moeten we even kijken wat hij volhoudt."

De voorstelling Meske & Monster wordt tijdens Fabriek Magnifique gespeeld in de Podiumzaal op de CHV Noordkade in Veghel. Voor de tijden, kosten en reserveren kijk op www.phoenixcultuur.nl of bel naar 0413-782010. Meske & Monster wordt mede mogelijk gemaakt door het Prins Bernhard Cultuurfonds en de CHV Noordkade.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant