Geslaagden van het Fioretti College in Veghel.
Geslaagden van het Fioretti College in Veghel.

Meierijstad in Nederlandse top met laagste percentage voortijdig schoolverlaters

Onderwijs 1.692 keer gelezen

VEGHEL | Gemeente Meierijstad vindt passend onderwijs voor iedereen belangrijk. De gemeente streeft ernaar het aantal vroegtijdige schoolverlaters zo laag mogelijk te houden en zoveel mogelijk jongeren een diploma naar vermogen te laten behalen. Verzuim is een belangrijk signaal voor mogelijke vroegtijdige uitval. Daarom bestrijdt zij, samen met het Regionaal Bureau Leerplicht en voortijdig schoolverlaten Brabant Noordoost (RBL BNO), schoolverzuim om voortijdig schoolverlaten te voorkomen.

Uit de jaarcijfers van het RBL blijkt dat de aanpak van naleving van de Leerplichtwet en voortijdig schoolverlaten loont. Door een extra tijdsinvestering is het aantal gedaald naar 1.2 procent. Hiermee is Meierijstad de derde regio in Nederland met het laagste percentage voortijdig schoolverlaters. "Na de fusie stonden we voor de keuze om het zelf te doen of via een regionaal bureau. Vanwege de kennis van de doelgroep en de regionale samenwerking van het RBL met het onderwijs kozen we om bij hen aan te sluiten. Een goede keus. Het RBL behaalt goede resultaten. Naast de daling in het aantal voortijdig schoolverlaters is het aantal thuiszitters gedaald van 67 naar 56", aldus wethouder Coby van der Pas.

Extra steuntje
Er is het afgelopen jaar veel geïnvesteerd in het in beeld krijgen van jongeren van 16 tot 23 jaar in een kwetsbare positie. Deze jongeren uit het voortgezet speciaal onderwijs, praktijkonderwijs en entree-onderwijs kunnen soms net dat extra steuntje in de rug gebruiken om een goede stap te zetten richting de arbeidsmarkt. Het RBL heeft samen met scholen en gemeentelijke sociale diensten het afgelopen jaar veel tijd besteed aan het in kaart brengen van deze groep jongeren. Dat heeft geholpen om de mogelijkheden van de jongeren op de arbeidsmarkt beter te benutten.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant