Anita O'Connor heeft de rector van BISU zojuist een echt Veghelse 'Kuuske' overhandigd.
Anita O'Connor heeft de rector van BISU zojuist een echt Veghelse 'Kuuske' overhandigd.

Zwijsen sluit deal met Chinese school: 'Beijing is een wereldstad'

Onderwijs 1.099 keer gelezen

VEGHEL | Het Zwijsen College heeft een samenwerkingsverband afgesloten met een middelbare school in Beijing. In april gaan er voor het eerst in de geschiedenis van de Veghelse middelbare school ongeveer twintig leerlingen naar China om echt kennis te maken met het Aziatische land. Anita O'Connor, algemeen directeur voortgezet onderwijs in Veghel, is razend enthousiast over de samenwerking.

Dat het samenwerkingsverband tussen het Zwijsen College en de The High School Affiliated to Beijing International Studies University (BISU Junior High School) er ging komen, is geen verrassing. Toen Anita in april de school in China bezocht, was ze direct verkocht. "Het was voor mij meteen helder. Dit moest de school worden waar wij als Zwijsen een partnership mee aan zouden gaan." En zo geschiedde. De samenwerking is officieel bekrachtigd en de papieren zijn ondertekend. Anita vervolgt: "In april gaan er voor het eerst Zwijsenleerlingen die kant op. Het jaar erop komen er Chinese kinderen naar Veghel. Zo wisselen we het om het jaar af."

Naast internationalisering heeft de Chinese middelbare school duurzaamheid, robotica en sport als speerpunten.

'Het is een moderne school'
Volgens Anita passen het Zwijsen en BISU Junior High School perfect bij elkaar. "De school is nauw verbonden met een universiteit in Beijing waar ze International Studies doceren. Op onze partnerschool krijgt internationalisering veel aandacht. De wereld houdt niet op bij de Chinese grens. Dat realiseren ze zich bij BISU Junior High School heel goed, want de school wil weten wat er buiten China gebeurt." Naast internationalisering heeft de Chinese middelbare school duurzaamheid, robotica en sport als speerpunten. "Ze hebben een moestuin op het dak van het schoolgebouw en wekken hun eigen energie op. Het is een moderne school."

Geld
Tijdens de onlangs gehouden ouderavond waren de eerste reacties positief. "Sommige ouders spraken hun zorg uit. China is geen Duitsland of Italië. Toch zijn ze in China heel gastvrij en de school heeft ervaringen met uitwisselingen. Ze doen het al jaren en zijn er goed in." De uitwisseling naar Beijing kost al gauw zo'n 800 euro. "Ik kan me voorstellen dat niet ieder gezin dit bedrag zomaar kan missen. Toch mag geld geen belemmering zijn", zegt Anita stellig. Ze vervolgt: "Desnoods springen wij als school bij. Er komt hoe dan ook een oplossing."

Wc's
Er zitten in China zo'n 60 kinderen in dezelfde klas. Iets wat in Nederland moeilijk voor te stellen is. Er zijn sowieso een hoop verschillen. Anita beaamt dat: "De leerlingen hebben allemaal een schooluniform aan en het is nog heel formeel. Iets wat we in Nederland niet meer kennen. Daarnaast ligt er veel druk op de kinderen in China. Presteren is het allerbelangrijkste. De school waar wij mee samenwerken investeert in de leerlingen zelf. Ze besteden aandacht aan de persoon en focussen zich niet alleen op de prestaties. Dat blijft wel belangrijk, maar het gaat niet koste van alles", legt Anita uit.

Het schoolgebouw in China. 

Het eten en de drukte zijn andere grote verschillen. "En de wc's, waar vooral de vrouwen even aan moeten wennen. Je balanceert namelijk boven een gat in de grond", glimlacht de algemeen directeur van het Veghelse voortgezet onderwijs. "Ik weet zeker dat onze leerlingen zich prima staande houden in China. Ze spreken de taal een beetje en kunnen terugvallen op het Engels."

Een moestuin op het dak van het schoolgebouw.

De leerlingen die vanuit Veghel richting China gaan volgen op het Zwijsen het keuzevak Chinees. "Het is geweldig om dan China in de praktijk te mogen aanschouwen. Beijing is een wereldstad, maar nog wel echt Chinees. Niet zo verwesterd als bijvoorbeeld Shanghai."

Verenigde Staten
De samenwerking smaakt naar meer. Anita: "Er zijn gesprekken gaande over een samenwerking met een school in de Verenigde Staten tegen de grens met Canada. Ik vind dat elke leerling minimaal één keer op uitwisseling moet zijn geweest tijdens zijn of haar schoolcarrière."
Er zijn organisaties die zeggen dat scholen geen dingen moeten organiseren waarvoor de ouders geld moeten betalen. Dit met name omdat ouders dit niet kunnen of niet willen. Anita vindt dat je daarmee de jus van het onderwijs haalt. "Kinderen kunnen van dit soort situaties zo ontzettend veel leren. In één week leren ze meer dan in een half jaar op school. Wij moeten wel zorgen dat ieder kind ook deel kan nemen", besluit Anita.

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant