Van links naar rechts: Leraar van de groep 7bh Bernt Hamers, Wethouder Harry van Rooijen, Leerling Pleun van de Wielen, Directrice BS Heijcant Suzanne Jãgers, Leerling Sara Ooms
Van links naar rechts: Leraar van de groep 7bh Bernt Hamers, Wethouder Harry van Rooijen, Leerling Pleun van de Wielen, Directrice BS Heijcant Suzanne Jãgers, Leerling Sara Ooms

Basisschool De Heijcant wint Robot

Onderwijs 699 keer gelezen

SCHIJNDEL | Pleun van de Wielen en Sara Ooms van basisschool De Heijcant uit Schijndel kregen op maandag 3 december de Meccanoid Robot overhandigd van wethouder Harry van Rooijen. Deze twee leerlingen wonnen de fotowedstrijd 'Zwerfafval selfie' dat onderdeel is van het gemeentelijk zwerfafvalproject 'Zwerfafval, dat pakken we samen op'.

Alle basisscholen en het voortgezet onderwijs konden afgelopen jaar gratis deelnemen aan het zwerfafvalproject van de gemeente Meierijstad. Naast de gastlessen vond er een zwerfafvalopruimactie plaats. Hiervan konden de kinderen een 'zwerfafval selfie' insturen. Pleun en Sara maakten de winnende foto. Samen staan ze met de fiets in de hand, hun fietsmanden omgetoverd tot prullenmand. Gepaard met pen en papier hebben ze geturfd hoeveel zwerfafval ze dagelijks opruimden. Dat was heel veel vertelde ze aan wethouder Van Rooijen. Ze vonden zelfs een opblaaszwemband en heel veel peuken bij de bankjes in het park. Op de vraag of deze opruimactiviteit éénmalig was zeiden ze volmondig nee: "Het is leuk om te doen en je maakt je omgeving schoner", aldus Pleun en Sara. 

De winnende foto.

De meiden zijn blij met de Meccanoid Robot die ze voor hun school hebben gewonnen. De leerkracht vertelde dat de kinderen al een heel schema hebben gemaakt, voor hoe ze om de beurt een deel van de 1 meter 20 grote robot gaan bouwen. Nadat hij gebouwd is komt het programmeren. De robot gaat ook in de andere klassen gebruikt worden tijdens de technieklessen en in het technieklokaal.

Zwerfafvalproject
Afgelopen jaar deden ongeveer 350 basisschoolkinderen mee aan het zwerfafvalproject. Dit waren kinderen van de basisscholen De Uilenbrink, Edith Stein, De Bunders, 't Heibosch, De Heijcant en HUB Veghel. Ook op het voortgezet onderwijs, het Elde College, vonden er weer zwerfafvalprojecten plaats. In december doet het Fioretti College nog mee. "De gemeente Meierijstad heeft duurzaamheid hoog in het vaandel staan. Op allerlei manieren willen we bijdragen aan een duurzame samenleving en een beter milieu. Het is goed om te zien dat basisschoolkinderen actief met deze problematiek aan de slag gaan. Zij zijn de toekomst", aldus van Rooijen. 
Voor de aanpak van zwerfafval heeft de gemeente een plan laten opstellen. De gastlessen over zwerfafval en de gevolgen voor ons milieu zijn hier een onderdeel van. De gastlessen zijn gratis en worden volledig verzorgd door een afvaldeskundige. Scholen kunnen zich hier aanmelden. 

Afbeelding
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant