Femke Merks, Minèt Peters en Marijn van Thuijl.
Femke Merks, Minèt Peters en Marijn van Thuijl.

Smallsteps en 't Heibosch werken samen onder één dak: 'Aan ons om te bewijzen dat het van meerwaarde is'

Onderwijs 2.754 keer gelezen

VEGHEL | In basisschool 't Heibosch opent Smallsteps op maandag 27 mei een integraal kindcentrum (IKC). Kinderen kunnen dan van 0 tot 13 jaar terecht op de Veghelse basisschool. Ze hoeven niet meer uit te wijken naar een andere locatie. "Voor Veghel is dat uniek en zelfs in Nederland zijn er maar weinig voorbeelden van hoe wij het gaan doen", aldus Minèt Peters, directeur van 't Heibosch.

De verbouwing van het speel- en leercentrum is in volle gang. Eind mei gaan de deuren voor ongeveer 90 baby's, peuters en kinderen van de BSO open. "Smallsteps en 't Heibosch gaan samenwerken onder één dak", legt Minèt uit. "Het moet een plek worden waar kinderen zich veilig voelen. Ze kunnen vanaf hun geboorte tot dat ze naar het voortgezet onderwijs gaan op 't Heibosch blijven. Voor kinderen is dat ideaal. De school zal voelen als 'hun' school en ze kennen de gezichten van de mensen die er bij ons op school rondlopen."

Ook voor ouders is het een goede ontwikkeling, vindt Minèt. "De school en Smallsteps weten alles van een kind. Ze worden goed gemonitord en de ervaringen worden gedeeld. Wanneer een kind op de BSO totaal ander gedrag vertoont dan op school kunnen we dat onderling meteen bespreken", vertelt de directeur van 't Heibosch.

'Er is geen muur meer tussen de BSO en basisschool'

Meerwaarde
Bij Smallsteps staat het belang van het kind voorop. "Ze moeten zich prettig voelen. Wij denken dat het een meerwaarde is wanneer je baby- en kinderopvang, buitenschoolse opvang en de basisschool onder één dak hebt. Het is aan ons om te bewijzen dat het echt van meerwaarde is", legt Marijn van Thuijl, divisiedirecteur van Smallsteps, uit. Hoe ze dat gaan doen? Marijn is duidelijk. "Door samen op te trekken. Kinderen krijgen te maken met één locatie en één team van docenten en begeleiders. Bovendien stemmen we onze visie en ons beleid op elkaar af. De kinderen en hun ouders weten waar ze aan toe zijn."

Muur
Een simpel voorbeeld? Op het 't Heibosch speelt theater een prominente rol. Iets wat binnen Smallsteps straks niet anders is. Marijn: "Daar spelen wij met onze kinderopvang en BSO natuurlijk op in. Er is geen muur meer tussen de BSO en basisschool. Iets wat nu in veel gevallen wel zo is. Samen stellen we doelen en volgen we alle kinderen op de voet. Uiteraard binnen de privacyregels." Femke Merks, tijdelijk locatiemanager van Smallsteps Veghel, vult aan: "Er zijn geen beperkingen. Wij kunnen groepsoverschrijdend werken en samen met 't Heibosch weten we precies wat een kind nodig heeft. De kinderen zelf groeien ook naar elkaar toe en kennen de omgeving."

Natuurtuin
Het gebouw krijgt de beschikking over een mooie natuurtuin met onder andere een wilgentunnel, een babyspeelheuvel en een insectenhotel. "De tuin wordt ruim ingedeeld zodat de kinderen en de baby's niet te veel prikkels krijgen", belooft Femke. Smallsteps heeft een eigen wetenschappelijke afdeling. "Wij passen de bouw aan op de adviezen die we vanuit hun krijgen", sluit Marijn af.

Femke, Minèt en Marijn zijn met iets bijzonders bezig.

Feestelijke opening
Op 27 mei wordt de vestiging van Smallsteps in 't Heibosch geopend. De grote, feestelijke opening is op 14 september.
Ouders en kinderen krijgen tussendoor verschillende mogelijkheden om te komen kijken.

Informatie
Basisschool 't Heibosch ligt aan het Lookveld 1 in Veghel. Meer informatie over de basisschool is te vinden op: bsheibosch.skipov.nl.
Meer informatie over SmallSteps? Raadpleeg dan even: www.smallsteps.nl.

Afbeelding
Afbeelding
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant