De hele school trekt de wijk in.
De hele school trekt de wijk in.

Ludieke stakingsactie: 'We zijn met alle kinderen de wijk ingetrokken'

Onderwijs 1.640 keer gelezen

VEGHEL | Leraren, schoolleiders en andere werknemers in het onderwijs hebben afgelopen donderdag en vrijdag hun werk neergelegd om te staken. Op 't Heibosch in Veghel besloot het personeel niet te gaan staken omdat ze 'voldoende effectieve onderwijstijd willen beiden aan de leerlingen'. Toch was er een ludieke actie rondom de Veghelse basisschool.

Een grote polonaise van ongeveer 134 kinderen met muziekinstrumenten trok afgelopen donderdagmiddag door de wijk rondom 't Heibosch. Een feestelijk en gezellig beeld. Toch is de aanleiding bloedserieus. Initiatiefnemers van de actie waren Pierre Blondé, vader van Niek (groep 3) en Wessel (groep 1) en Tom Vissers, papa van Guusje (groep 6), Teun (groep 5), Koen en Daan (groep 2). "We wilden graag ons beste beentje voor zetten om de leerkrachten te steunen. Met de polonaise vroegen we aandacht voor de stakingsdag. Het zou mooi zijn als dit een uitdaging is voor andere Veghelse scholen om een langere polonaise te houden", aldus Tom.

Herrie
Het initiatief van Tom en Pierre is bijzonder omdat de meeste ouders weinig doen. Ze laten het staken over aan de leraren van het basisonderwijs. Tom legt uit waarom hij toch graag iets wilde doen: "Wij staan achter de docenten en hebben geprobeerd om ze een hart onder de riem te steken. Het docententeam van 't Heibosch staat er niet alleen voor. De kinderen steunen ze. De leraren vonden het leuk en stelden het op prijs."


Het lerarencorps van 't Heibosch genoot van de actie.

Zeker zo belangrijk vond Tom de reactie van de kinderen. "Ze waren mega-enthousiast. Toen we op school arriveerden, zaten ze al klaar met de jasjes aan. Pierre en ik gingen voorop met een megafoon en een grote trommel. Alle kinderen hadden van alles bij om herrie te maken."

Snollebollekes
De actie kreeg bijval van de leraren en de directie van 't Heibosch. Toch bleef steun van andere ouders uit. "We hadden vooraf een oproep geplaatst om mee te helpen, maar uiteindelijk heeft maar één ouder zich opgegeven. Jammer, maar gelukkig vonden de kinderen het superleuk dus ging alles eigenlijk vanzelf." In een gezellige polonaise trokken ze door de school én de omliggende straten. "Als afsluiting gingen we met de hele groep van 'links naar rechts' op de muziek van de Snollebollekes. De leraren van 't Heibosch zaten met lachende gezichten te kijken", besluit Tom.

Lerarentekort
Eind vorig jaar kwam er een nieuwe cao voor het onderwijs. Daarin werd een loonsverhoging van 4.5 procent afgesproken voor al het onderwijspersoneel. Veel leraren zeggen dat het hen niet om salarisverhoging gaat. Ze willen een oplossing voor het lerarentekort en op die manier moet de werkdruk afnemen, er moeten kleinere klassen komen en minder administratie.

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant