Scholen massaal aan de slag met voedselverspilling | Kliknieuws
Logo kliknieuws.nl/stadskrantveghel
<p>Lessen over voedselverspilling voor schoolgaande jeugd.</p>

Lessen over voedselverspilling voor schoolgaande jeugd.

(Foto:)

Scholen massaal aan de slag met voedselverspilling

  •   keer gelezen   Onderwijs

VEGHEL | In 2020 heeft een record aantal scholen (21) de gratis gastlessen over afval van de gemeente Meierijstad afgenomen. Opvallend veel basisscholen (14) hebben daarbij gekozen voor gastlessen over voedselverspilling. Naast het reguliere aanbod van zwerfafvallessen worden sinds twee jaar ook de gastlessen voedselverspilling aangeboden voor het basis- en voortgezet onderwijs.

Madeleine Velthuizen (gastdocent bij Facet) ziet dat dit past bij de toenemende landelijke aandacht voor voorkomen van voedselverspilling door de Overheid en het Voedingscentrum. Wethouder Van Rooijen: “De interesse voor gastlessen was zelfs zo groot dat de gemeente een extra financieel potje beschikbaar stelde om aan alle wensen te voldoen. Waar scholen vroeger kozen voor één of twee gastlessen in een bepaalde groep, kiezen zij nu voor een themadag of -week op school voor álle groepen.”
Hoe ziet zo’n themaweek of dag eruit? Voor de kleintjes tot en met groep 4 is er een theatervoorstelling met Food Professor Kavel. Een verstrooide professor die niet alleen zijn receptenboek vergeet, maar ook alle ingrediënten om mee te koken. Hierdoor kan hij niet zijn beroemde gerechten maken voor de kinderen. Zijn assistente haalt hem over om van ‘kliekjes’, overgebleven groenten en fruit met een plekje, de lekkerste smoothies te maken. Een jury van drie kinderen beoordeelt deze.
Voor elke groep worden er gastlessen op maat aangeboden waarbij de kinderen leren over de duurzame doelen die verbonden zijn aan het thema voedselverspilling en zwerfafval. De kinderen van groep 5 en 6 krijgen de gastles No More Food Waste en groep 7/8 Food Rescue. Naast een stukje theorie, een doe-opdracht en een spel gaan ook zij aan de slag met het maken van smoothies van groenten en fruit met een bruin plekje. Ook leren de kinderen waar ze groenten en fruit het beste kunnen bewaren waardoor het langer houdbaar en lekkerder blijft.
In het voortgezet onderwijs gaan de leerlingen zelf smoothies maken. Het concept is te vergelijken met ‘Heel Holland Bakt’ maar dan met gezonde smoothies.

Interesse
De gastlessen zwerfafval en voedselverspilling maken onderdeel uit van het Afval- en Duurzaamheidsbeleid van de gemeente Meierijstad. De gastlessen worden verzorgd door de ervaren gastdocenten van Facet. Voor dit jaar zijn alle gastlessen vergeven, maar volgend jaar is er weer ruimte. Aanmelden gaat via: duurzaam@facetadvies.nl.

Meer berichten