<p>Meierijstadse politiek vraagt zich af of de nieuwbouw van basisschool De Bunders wel nodig is.</p>

Meierijstadse politiek vraagt zich af of de nieuwbouw van basisschool De Bunders wel nodig is.

(Foto:)

Scholenplan krijgt slechts één onvoldoende, onderzoek naar school in Veghels Buiten

  •   keer gelezen   Onderwijs

VEGHEL | Het Integraal HuisvestingsPlan (IHP) stond dinsdagavond op de agenda tijdens een commissievergadering. De verschillende politieke partijen zijn over het algemeen positief gestemd over het plan omtrent het primair en voortgezet onderwijs in de gemeente Meierijstad. “Maar één onvoldoende? Dus ik ben over. Daar ben ik heel blij mee”, aldus een tevreden wethouder Coby van der Pas.

In het IHP valt terug te lezen dat er de komende zestien jaar in totaal ruim 68 miljoen euro (68.684.000 euro, exclusief indexeringen) in de schoolgebouwen wordt gestoken. Een flinke zak geld. Sommige partijen vroegen zich dinsdagavond af of sommige scholen niet samen kunnen worden ondergebracht op één locatie. Mirjam van Esch van HART liet weten dat haar partij nog niet weet of ze met het IHP gaat instemmen. “We vinden het onwenselijk dat er zoveel losstaande scholen zijn. Wij zijn voor integrale en multifunctionele gebouwen waar meerdere scholen en kinderopvang samen onder een dak gehuisvest zijn.” Van Esch richt haar pijlen daarbij vooral op Veghel. HART vindt elf basisscholen in de kern van Veghel wel erg veel. En daar komt wellicht nog een twaalfde school bij, want wethouder Van der Pas liet weten onderzoek te gaan doen naar de meerwaarde van een basisschool in Veghels Buiten. De aankondiging van het onderzoek kon op veel steun rekenen. Concrete plannen voor een basisschool of een onderwijsvoorziening in Veghels Buiten zijn er (nog) niet. Volgens Van der Pas is er contact geweest met wijkraad Veghel-Zuid. Zij zien een nieuwe school in Veghels Buiten zitten, zeker als dat gecombineerd kan worden met bijvoorbeeld een wijkgebouw.

Leegstand
De Vijfmaster gaat uitbreiden om de leerlingenstroom uit Veghels Buiten op te vangen. De politieke partijen vragen zich hardop af of de kinderen van Veghels Buiten wel naar de Vijfmaster gaan en of de school niet in problemen komt wanneer er een school in Veghels Buiten gebouwd mocht worden. “In het onderzoek wordt gekeken naar wat een school betekent voor de andere scholen in de omgeving. Mogelijke leegstand op andere scholen wordt hierin meegenomen”, belooft de wethouder.

Eén onvoldoende
Over het algemeen waren de verschillende politieke partijen afgelopen vrijdag positief gestemd over Het Integraal HuisvestingsPlan. Volgens de SP heeft Van der Pas maar één onvoldoende op haar rapport staan. “De wethouder krijgt van ons één dikke onvoldoende. De nieuwbouw van basisschool De Bunders, is dat wel nodig? Er worden vier lokalen van ’t Heibosch verhuurd aan een marktpartij. De scholen liggen 500 meter van elkaar. Heel veel extra geld voor een situatie die anders opgelost had kunnen worden”, vindt Kees van Limpt. Volgens wethouder Coby van der Pas is er onderzoek gedaan naar een gezamenlijke huisvesting van De Bunders en ’t Heibosch, net als naar een gezamenlijke huisvesting van ‘t Heibosch en de Ieme. “’t Heibosch wilde een integraal kindcentrum realiseren. Daarom was er geen ruimte voor een extra school om er te bivakkeren. Ook bij de ouders ontbrak draagvlak. Het was dus simpelweg geen haalbare kaart.”

Agenda
Met die ene onvoldoende op haar rapport kan de wethouder voor nu prima leven. “Dus ik ben over”, grapt ze hardop. Of Van der Pas echt ‘overgaat’ of toch doubleert. Dat weten we op donderdag 4 november. Dan staat het scholenplan op de agenda van de gemeenteraad.

Meer berichten