Er moet een hoop gebeuren aan de woning in de Havenstraat.
Er moet een hoop gebeuren aan de woning in de Havenstraat.

Krijgt Veghel er een nieuw monument bij?

Opmerkelijk 4.153 keer gelezen

VEGHEL | In de Havenstraat (nummer 9) in Veghel staat een wat vervallen huisje, gebouwd in 1785. De gemeente Meierijstad onderzoekt of ze van het pand een gemeentelijk monument kunnen maken.

Op 7 november 2018 is er bij de gemeente een gemotiveerd verzoek ingekomen van de Heemkundekring Vehchele om het woonhuis gelegen aan de Havenstraat 9 aan te wijzen als gemeentelijk monument. "Het pand ziet er al jaren hetzelfde uit. Het enige verschil is dat het wat verder is ingezakt. Vroeger was het een dubbele arbeiderswoning. Het huis is van sociaalhistorische waarde, vanwege het zeldzame element dat wonen en werken bij de Veghelse haven weergeeft. Er moet een hoop aan gebeuren, maar volgens ons verdient het gebouw de status gemeentelijk monument", zegt wethouder Eric van den Bogaard.

Advies
De monumentencommissie buigt zich over dit soort zaken. "Zij gaan nu volgens vaste criteria onderzoeken of het gebouw daadwerkelijk voldoende kwaliteiten bezit om een monument te worden. De monumentencommissie brengt vervolgens advies uit aan het college van B en W. Ik vind het zeer de moeite waard te laten onderzoeken of het gebouw daadwerkelijk de status van gemeentelijk monument verdient", aldus Van den Bogaard.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant